Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zeytin Fidanının Orhangazi’den Yolculuğu Başladı…

Türkiye’nin en kaliteli sofralık

Türkiye’nin en kaliteli sofralık zeytininin yetiştiği yerlerden biri olan Orhangazi’de zeytin üretiminin yanı sıra zeytin fidanı üretimi de gün geçtikçe artıyor. Yurt dışı ve yurt içi pazarda her dönem satış hacmini arttıran Orhangazili fidan üreticileri çeşitli ülke ve iç piyasaya göndermek üzere  ortalama yılda 10 milyon fidanı titizlik ile hazırlayıp  yola çıkartıyor. Orhangazi’de zeytin fidanı üretimi yapan genç girişimci Emre Çaça Orhangazi’nin en iyi zeytin fidanı üretim merkezlerinden biri olduğunu vurgulayıp ‘’yurt içi ve yurt dışına her yıl milyonlarca zeytin fidanı yolluyoruz’’ dedi.

Türkiye’nin dört bir yanı ile birlikte yurt dışından onlarca ülkeye gönderilmek üzere büyük emekler verilerek hazırlanan zeytin fidanlarının Orhangazi’den yolculuğu başladı. Dünyada coğrafi işaret almış olan Gemlik tipi zeytin fidanının üretildiği Orhangazi’de ki üreticiler artan talebe bağlı olarak yeni satış sezonundan umutlu.

Başta Gürcistan , Azerbeycan , Pakistan gibi ülkelere zeytin fidanının ihraç edildiği Orhangazi’den dış ve iş piyasaya  son 10 yılın ortalaması alındığında yılda 10 milyon adet zeytin fidanı gidiyor.

 

Orhangazi’de zeytin fidanı üretimi yapan, Orhangazi fidancılık ve tarımsal kooperatifi üyesi  genç tarım girişimcisi Çaça fidancılık işletmecisi Emre Çaça gazetemize yaptığı açıklamalar ile zeytin fidanının üretimi ve satışı hakkında bilgiler verdi. Son yıllarda zeytin ağacına olan talebin arttığını söyleyen Çaça satışlardan memnun olduklarını ifade ederek, Türkiye’nin en kaliteli sofralık zeytininin ve zeytin fidanının Bursa’da özellikle Orhangazi, Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetiştirildiğini söyledi.

Zeytin Fidanı Büyük Emekler İle Üretiliyor

 

Orhangazi’de yaklaşık 5 yıldır zeytin fidanı üretimi faaliyetinde bulunan Emre Çaça, zeytin fidanı üretimi hakkında şunları söyledi ;

Orhangazi’de faaliyetini sürdürdüğümüz zeytin fidanı üretim hacmimizi genişletmek ilk önce Devletimize çevremize ilçemize ve ailemize faydalı olabilmek için zeytin fidanı üretimi yapmaya karar verdim. Zeytin fidanı üretim işi Şubat ayı ile çelik kesimine başlayıp martın sonuna kadar devam ediyor ve bu kesim süresi içerisinde köklendirme safhasına geçip bir yandan çelik kesip bir yandan kestiğimiz çelikleri köklendiriyoruz, 3 veya 4 ay gibi bir süreden sonra torbalama işlemi ile toprak doldurarak köklenen fidanlarımızı torbaya alıyoruz, kalın çelik ve ince çelik diye ikiye ayrılan bu fidan cinsleri Kasım Aralık ocak ayında ise satışa sunulmak üzere alıcılarını bekliyor.

Dünyanın en iyi sofralık zeytini olan Gemlik zeytininin fidan halidir ve Dünyanın en iyi zeytini olan Gemlik zeytininin fidanı Bursa’nın  Orhangazi İznik ve Mudanya ilçelerinden çıkmaktadır.

Türkiye’nin en kaliteli zeytin fidanı Orhangazi bölgesinde yetişmektedir Zeytin fidanı çiftçisi olarak büyük bir gayret ve özveri ile Türkiye içi olmak üzere yurt dışına da bu fidanları göndermekteyiz son 20 yılda zeytin ağacı varlığı 99 milyondan yüzde 91 artış ile 189 milyon adete ulaşmıştır ve her geçen talep artmaktadır buda tarımda Avrupa birincisi olup dünyada 10 uncu sırada olan Devletimizin 48 milyar dolarlık tarımsal hasılaya sahiptir zeytin yağında ise dünyada 2 inci sırada ülkemiz zeytine ve zeytin fidanı üreticisine sahip çıktıkça milli gelirimize katkısı olacaktır.

Milletimizin muhasır medeniyet seviyesine ulaşması ve daha refah yarınlar için durmadan yorulmadan ilçemize katkıda bulunmaya devam edeceğiz Allah bütün çiftçilerimize hayırlı müşteriler ve hayırlı kazançlar nasip etsin’’ dedi.

 

  1. Yıla Özel Eğitime 100 Fidan Bağışı Yapacağız

Cumhuriyetimizin 100 yılına hitaben karınca kararınca 100 zeytin fidanını ilçe milli eğitim müdürlüğümüze bağışlıyoruz. İlçemizden her yıl milyonlarca zeytin fidan Türkiye’nin ve yurt dışında bir çok yerine gitmektedir,  talep her geçen gün artmaktadır ve bizde her geçen gün daha fazla üretimi yaparak hem istihdam sağlayıp hem de ilçemize faydalı olmak için uğraşıyoruz S.S Orhangazi fidancılık ve tarımsal kooperatifine bağlı fidancılarız kooperatifimiz ortakları ile bölgede olmak üzere Orhangazimiz’in Fidan konusunda Türkiye de Tek olması için gayret gösteriyoruz’’ dedi.