Orhangazi ilçesinde faaliyet gösteren ve çevreye verdikleri birden fazla zarar nedeniyle kamuoyunda tartışmalara yine aynı zamanda ilçe halkının yenilerinin açılmasına tepki vermek amacıyla eylemlere başvurduğu Maden Ocaklarını CHP Bursa milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, verdiği soru önergesi ile TBMM’de gündeme taşımıştı. Maden ocakları ile ilgili vatandaşlardan sürekli şikayet aldıklarını ifade eden Kayışoğlu, verdiği önergede ki soruları Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın cevaplamasını istemişti.
CHP Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu tarafından verilen önergede ; ”Ruhsatlı ve Ruhsatsız Maden Ocakları: Orhangazi’de kaç ruhsatlı maden ocağı vardır? Ruhsatsız çalışan maden ocağı sayısı kaçtır?
Yeni Başvurular: Orhangazi’de yeni maden ocakları açılması için yapılan başvuru var mı? Varsa, sayısı nedir? ” soruları yer aldı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı o sorulara cevap verdi
Enerij ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından CHP’li vekilin Orhangazi ilçesinde ki maden ocakları ile ilgili soru önergesine verilen cevapta şu ifadeler yer aldı ;
‘Bursa İlimizin Orhangazi ilçesinde 11’i işletme iznine haiz toplam 12 adet ruhsatı ile 7 adet de arama ruhsatı ile olmak üzere 19 adet maden hursatı bulunmakta olup ilçemiz sınırlarında değerlendirme aşamasında olan herhangi bir ruhsat müracaatı bulunmamaktadır ‘ denildi.
bu ocakların tespiti mülki idare amirlikleri tarafından yapılmaktadır. Yanı sıra konuya ilişkin herhangi bir şikayetin olması halinde bakanlığımızca da yerinde incelemeler yapılarak kaçak olarak çalıştırıldığı tespit edilen ocaklar 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında durdurulmakta olup, ayrıca kaçak üretim faaliyetinde bulunan şahıs yada firmalara ilgili kanun hükümlerine göre idari işlem tesis edilerek konu adli makamlara bildirilmektedir.
Bununla birlikte valiliklere verilen yetki devri çerçevesinde gerekli idari işlemler mülki idare amirlikleri tarafından yapılmaktadır denildi. Açıklamanın devamında şu görüşlere yer verildi; ülkemizde tüm maden sahalarının iş sağlığı ve güvenliği bakımından 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, madencilik faaliyetleri bakımından 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında bakanlığımız ve çerçeveye olan tekileri bakımından 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından periyodik olarak denetimleri yapılmaktadır.
3213 sayılı Maden kanunu ve ilgili maden yönetmeliği hükümleri kapsamında maden ocaklarına verilen ruhsatlar 4 ayrı gruba ayrılmış olup çok az riskli ruhsatlar 24 ay, az riskli ruhsatlar 12 ay, riskli ruhsatlar 6 ay ve çok riskli ruhsatlar ise 3 ayda bir periyodik olarak denetlenmektedir. Ayrıca bakanlığımız haricinde çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığınca kendi mevzuatları kapsamında denetimler yapılmaktadır.