Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
thumbnail-IMG-5565

Affetmek Bir Karardır.. ”Psk Dnş. Miraç Bilgin Yazdı”

  “Zayıflar asla affetmezler,

 

“Zayıflar asla affetmezler, affetme güçlülerin bir özelliğidir.” Mahatma Gandi       Hepimiz hayatımızda birilerine kızmış, birileri tarafından hayal kırıklığına uğratılma duygusunu yaşamışızdır. İlişkilerin sağlıklı bir şekilde sürebilmesi için yaşanan sorunların nasıl ele alındığı oldukça önemlidir. İkili ilişkilerde, karşınızdaki kişi sizi çok kızdıracak veya öfkelendirecek bir şey yaptığında ne şekilde devam edeceğiniz bir karardır.
Affetmek hiçbir şey olmamış gibi davranmak değildir! Aksine her şeyin farkında olarak bir seçim yapmaktır. Affetmek kendimiz için yaptığımız bir şeydir!
Affetmeyi her zaman karşı taraf için yapılmış bir şeymiş gibi algılarız. Oysaki affetmek aslında kişinin kendi yüklerinden kurtulması, geçmişe takılıp kalmadan yaşamayı seçmesi, kendisini öfke ve intikam gibi olumsuz duygulardan korumayı seçmesidir.
Affedememek aslında kişinin karşısındakine değil, kendisine yaptığı bir kötülüktür. Çünkü affedemediğimiz her şey aslında bize yüktür.

Affetmek kolay bir karar değildir!
      Affedebilen kişiler, affedemeyen kişilere göre hayatla daha barışık içsel olarak daha huzurlu ve daha olumlu duygulara sahip kişilerdir. Çünkü affedemeyen kişinin zihni sık sık yaşadığı olumsuz olayla meşgul olur. Olumsuz olayların kendisinde yarattığı duygusal tahribatla yaşar ve bir intikam alma isteği duyabilir. İntikam alınamayacak bir şeyse kişi daha da büyük bir öfke ve çaresizlik duygusu yaşar. Dolayısıyla affedememek aslında kişinin karşısındakine değil, kendisine yaptığı bir kötülüktür. Ve affetmek de yine karşısındakine değil kendisine yaptığı bir iyilik olacaktır. 

Her şey affedilir mi?
      Neyin affedilip neyi affedilmeyeceği kişinin değer yargılarına, inançlarına bağlıdır. Birinin kolayca affedebileceği bir konu, bir diğer kişi için asla kabul edilemez olabilir. Her insanın hassas noktaları farklıdır. Fakat affetmek karşıdakini haklı görmek demek değildir. Dolayısıyla, birini affetmek onu haklı görmekten ziyade ruhumuzu hafifletecek bir ilaçtır.
Özetle affedebilmek bir olgunluktur. Doğru yerde doğru zamanda kullanıldığında kişinin hem kendisine hem de ilişkisine olumlu etkisi olur. 

Affetme aşamasından önce kendinize şu soruları sormanız faydalı olabilir. 

  • Affedememenin bana zararı var mı?
  • Affetmediğim zaman hangi duyguları yaşıyorum?
  • ‘’Affedersem ve yine aynı davranışı tekrarlarsa’’ diye düşünüp durmak bana ne kazandırır?
  • İlişkimiz bir şansı daha hak ediyor mu?

Herkese huzur dolu ve sağlıklı günler dileriz…