Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bir kilo süt bir kilo yem etmiyor, hayvancılık bitiyor !

Orhangazi’de kırsal mahallelerde hayvancılık

Orhangazi’de kırsal mahallelerde hayvancılık ile uğraşan vatandaşlar artan maliyetler ve süt alım fiyatlarının düşük olması sebebiyle hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyledi.

Bazı hayvan üreticileri bir kilo sütle bir kilo yem alınamadığını kaydedip hayvanları satmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.
Ali Osman Mısır isimli üretici 15 senedir devam ettiği hayvancılıkta girdi maliyetlerinin artmasıyla zaman zaman  hayvanlarını satmak zorunda kaldığını  ve hayvan üreticilerinin çocuklarının hayvancılığın para kazandırmaması sebebiyle asgari ücretli işlere yönelmek zorunda kaldıklarını ifade etti.Büyükbaş Hayvan yetiştiricisi “Sıfırdan başladığım o günlerde bugünkü kadar zorlanmadım. Her gün 300-400 lira zarar yazıyoruz. Nereye kadar dayanırız bilmiyorum” dedi.

“SÜT PARA ETMEYİNCE HAYVANLAR KESİLİYOR”

Her gün 300-400 lira zarar yazdıklarını ifade eden Ali Osman Mısır, “Süt fiyatları da devlet desteği ile birlikte 1 lira 80 kuruştu. 2 lira 20 kuruşa yükseldi. Bir kilo yemin fiyatı 2 lirayı geçti. Bir kilo sütle bir kilo yem alamıyoruz. Dolayısıyla her gün 300-400 lira zarar ediyoruz. Ne kadar dayanılır bilmiyorum. Eskiden 20 tane sağımlık ineğimiz varsa 30 tane de sağılmayan kuruya çekilmiş ineği besleyebiliyordu. Yem üretimi de bölgemizde kısıtlı yapılabiliyor. Küçük üreticiyi zor durumda. Sadece sütü 2 liraya vatandaş satsın. 2 lira da devlet destek versin, hayvancılığın önüne geçemezsin. Bizim üreticilerimiz hayvanları her şeyi süt parasıyla alır. Biz yemciye veririz sütü ihtiyacımız olan her şeyi ondan alırız. Süt para etmediği zaman hayvanı kesiyor. Fabrikaya yemi şu fiyattan yukarı yapmayacaksın demiyor devlet ama kasaba 30 liradan yukarı satmayacaksın diyor. Yem 50 lirayken et 30 liraydı, yem 105  lira oldu, et yine 30 lira” dedi.

“NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK”

15 senedir hayvancılık yaptığını dile getirenAli Osman Mısır“ Bir çuval yem 105 liraya çıktı, gitti. Bir kilo süt 2,20 kuruş. Bir saman balyesi 20-22 lira ,yonja 35 TL  Hep zararına gitti işler. Nasıl yapacağımızı şaşırdık.Köy yerlerinde zaten hayvancılıkla uğraşan insan sayısı kalmadı,herkes geçim derdinden dolayı şehirtlere göç etti çocuklarımızda büyüyünce bu işleri seçmeyecek,ve bundan dolayı hayvancılık bitme noktasına geliyor.Yetkililerin özellikle kırsal mahallelerde bulunan hayvan yetiştiricileri için girişimlerde bulunması gerekmektedir.Yapılan desteklemer şuan için ne zararı karşılıyor nede bizlere kar ettiriyor.Biz yinede mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz ifadelerini kullandı.