Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bursa’daki okullarda kayıt parası skandalı devam ediyor!

Bursa’da kayıt parası adı altında bağış toplandığına dair gelen şikayetler sonucu Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) Bursa İl Temsilciliği, WhatsApp ihbar hattı kurulduğunu duyurmuştu. TÖB-SEN’den edinilen bilgiye göre şikayetler gelmeye başladı. Bursa’da kayıt parası isteyen 10 okul daha olduğu iddia edildi. TÖB-SEN Genel Başkanı Ezer, “Birisi çok net. Bir lise 1000 TL kırtasiye 1000 TL de zorunlu bağış istiyorlar” dedi.

Bursa'da kayıt parası adı

Bursa’da kayıt parası adı altında bağış toplandığına dair gelen şikayetler sonucu Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) Bursa İl Temsilciliği, WhatsApp ihbar hattı kurulduğunu duyurmuştu. TÖBSEN’den edinilen bilgiye göre şikayetler gelmeye başladı.  Bursa’da kayıt parası isteyen 10 okul daha olduğu iddia edildi.

TÖB-SEN’in WhatsApp ihbar hattına velilerden gelen bilgiler doğrultusunda Bursa Süleyman Çelebi Anadolu Lisesi okula kayıt yapmak isteyen velilere bir kağıt verdi. Bu kağıtta 5 top A4 kağıdı, 100 TL’lik posta pulu, 1 paket 100’lük şeffaf dosya, 1 paket 50’lik mavi telli dosyanın isteniyor.

“YA BUNLARI ALIN GELİN YA DA 1000 TL KIRTASİYE PARASI VERECEKSİNİZ”

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Genel Başkanı Deniz Ezer konu hakkında konuşan bir velinin anlattıklarını açıkladı;

Ya bunları siz alın gelin ya da 1000 TL kırtasiye parası vereceksiniz dediler 1000 TL ‘ de bağış istediler dedi. 2000 TL verdik başta bize makbuz vermek istemediler biz isteyince verdiler diyen veli çocuğumuzun selameti için isminin gizli tutulmasını istiyorum dedi. Bunun yasal olmadğını öğrenince whatsapp ihbar hattımıza bu durum okuldan bir veli tarafından sendikamıza ulaştırılmıştır.

YÜZLERCE ARAMA VE MESAJ GELİYOR

Hatırlanacağı üzere Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Bursa İl Temsilciliğimiz veli şikayetleri üzerine Bursa‘da zorunlu bağış ve kayıt parasıyla alakalı bir whatsap ihbar hattı kurdu. İhbar hattımıza bugün yüzlerce arama ve mesajlar geldi. Tablo korkunç. Herkes aynı şeyden zorunlu bağıştan, kayıt parasından yakınıyor.  Öncelikle sendikamız müdür avında değildir bunun okul idarecilerimiz tarafından bilinmesini isteriz . Okullara yeterince ödenek gelmediğinin, okulların kadrolu güvenlik ve yardımcı hizmetli personelinin olmadığının bu süreci ortaya çıkaran durumun ise Bakanlıktan kaynaklandığının farkındayız.

Velilerin kendi rızasıyla bağış yapabileceklerini fakat usülsüz bir şekilde para istenmesinin yanlış olduğunu belirten Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Genel Başkanı Deniz Ezer, “Okullarımıza kendi rızayla bağış yapan destek çıkan velilerimiz başımızın tacıdır. Biz sendika olarak ; velilerden kayıt parası, çizgisiz kağıt, bağış gibi  usulsüz şekilde para istenmesi, 60-100 bin TL gibi yüksek meblağlarda bağış istenerek bunun kayıt şartı olarak istenmesi gibi durumlarla alakalı whatsapp ihbar hattımızı kurduk” ifadelerini kullandı.

“VELİLERE SESLENİYORUZ”

TÖB-SEN Genel Başkanı Deniz Ezer velilere sesleniyoruz diyerek açıklamasına şu şekilde devam etti;

Şikayeti siz mi yapacaksınız diye soran velilere sesleniyoruz. Böylesi usulsüz bir durum varsa şikayet merci idari anlamda İl , İlçe  Mili Eğitim ve Milli Eğitim Bakanlığı, adli anlamda ise karakol, jandarma ya da doğrudan adliyedir. Peki, biz ne yapıyoruz ? Bize gelen ihbarların doğruluğunu teyit ettikten sonra verilen bilgiler doğrultusunda bunları rapor haline getirip Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığından soruşturma inceleme talep ediyoruz. Eğitim iş koluna bağlı bir sendika olduğumuz için veli ve öğrencilerin sorunları da bizim sorunumuzu söylemek istiyoruz. Milli Eğitim Bakanı 4 gün önce basına bir demeç verdi. Bakan Tekin, ” Eğer bu anlamda 1 milyon üzerindeki öğretmen kitlesini, bakanlığımızı zan altında bırakacak yanlış uygulama yapan , bu aileye bu anlamda leke süren bir arkadaşımız varsa kayıt parası isteyen okulları bize şikayet edin, gereğini yapalım.” demiştir. Biz de bu sebeple doğrudan bakanlığa bu süreci bildiriyoruz. Dün Kamuoyuna Duyurduğumuz whatsapp ihbar hattı üzerinden bugün 30’dan fazla arama 20’den fazla mesaj aldık. Hepsini değerlendiriyoruz.

“KAYDIMIZ TUTMASINA RAĞMEN OKULA KAYIT YAPMIYORLAR”

Suriyeli bazı velilerin de şikayette bulunduğunu söyleyen TÖB-SEN Genel Başkanı Deniz Ezer, “Özellikle Suriyeli bazı veliler kaydımız tutmasına rağmen bizi okula kayıt yapmıyorlar gibi iddialar ile bize gelmektedir.Irkçı ve faşist bir yaklaşım söz konusu ise bu konuda sendika olarak ciddi adımları da atacağımızın bilinmesini isteriz. Eğitim hakkı evrensel ve insani bir haktır. Bunu kimsenin engellemeye çalışmasına da izin vermeyiz. Eğitim hakkının temel bir insan hakkı olmasının yanı sıra diğer insan haklarının gerçekleşmesi için bir ön koşuldur. Eğitim hakkının sağlanması, bireylerin diğer insan haklarından yararlanmalarını ve haklarını korumalarını mümkün kılmaktadır. Bu hak aynı zamanda devlet tarafından bireye verilir çünkü eğitim bir iş sahibi olmak için de gerekli bir araç olup devletin kanun ve sözleşmeler tarafından kendisine verilen bir yükümlülüktür. Son zamanlarda devlet okullarında “adres dışı kayıt”, ”öğretmen seçimi” adı altında yüksek paraların alındığını biliyoruz.

 

 

Anayasa’nın 42’nci maddesi “İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır” hükmünü emreder. Aynı zamanda Milli Eğitim akanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği’nin Birlik Gelirleri başlıklı 15’inci maddesinin 2’nci fıkrasında, ‘Birlikler, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz. Ayrıca bakanlık tarafından yürütülen proje ve yapılan protokoller kapsamında okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilemez’ hükmü yer almaktadır” dedi.

“OKULLAR VELİLERDEN HARAÇ TOPLAMA YERİ HALİNE GELDİ”

TÖB-SEN Genel Başkanı Deniz Ezer, okulların velilerden adeta haraç topladığını belirterek bu sistemin nasıl ilerlediğinden bahsetti. Başkan Ezer’in açıklaması şöyle;

Çocukları daha iyi bir eğitim alsın diye ailelerin bir kısmı çocuğunun ikâmetgahını okulun bulunduğu semtte oturan birinin evinde gösteriyor. Ancak çocuk ailesiyle yaşamaya devam ediyor. Velilerin bir kısmı ise çalıştığı işyeri okulun bulunduğu semtteyse ikâmetgah olarak burayı gösteriyor. Bir kısmı da okul aile birliğine 100.000 TL’ye varan miktarlarda bağışta bulunarak farklı semtlerdeki okullara çocuklarını gönderebiliyorlar. Okullardaki kayıt sistemi aslında merkezden yürütülüyor ancak sistem el altından kayıtların yapılmasına da açık. Okulun örneğin 100 kontenjanı var, 80 kişi okulun bulunduğu mahalleden  alınıyor, geriye kalan 20 kişilik kontenjan da farklı mahallelerden gelen öğrencilerle dolduruluyor. Burada da aileler bağış ve torpile başvuruyor.

 

“VELİNİN GELİR DÜZEYİ KAYIT VEYA YASAL İSİMLE BAĞIŞ MİKTARINI BELİRLİYOR”

Kayıt ya da bağış miktarını asıl belirleyen okul velisi profili ve kaydı yapacak kişinin referansıdır. Doktor, öğretmen  gibi belli gelir düzeyi yüksek velilerin olduğu okullarda velilerin kazancı ve okulun ihtiyaçları bu süreci belirliyor. Geliri iyi ise 100.000 TL’ye kadar alınabiliyor. Geliri düşük veya bir tanıdık vasıtasıyla kayıt yaptırılıyorsa daha uygun miktarda kayıt yaptırılabiliyor. Öte yandan bu işlere girmeyip  ‘Ayda 20 lira bile toplayamıyoruz’ diyen okul müdürleri de var. Bazı okullar ise sadece kayıttan yıllık  1-2 milyon TL gelir elde ediyor. Üstelik bu paralar bağış adı altında alındığı için yasal bir süreç işletilemiyor. Anayasaya aykırı bir durum olsa da İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri de durumdan memnun kalıp sessiz kalıyor. Oysa halkımızın çocuklarına tüm okullarımızda denk, eşit, nitelikli eğitim vermemiz gerekiyor.

BAKANLIK YARDIMLAŞMA ADI ALTINDA BU DURUMU MEŞRULAŞTIRMAKTADIR.

Millî Eğitim Bakanlığı, gönüllü veriliyor, isteğe bağlı bir durum , veli isterse okuluna bağış yapabilir şeklinde bir kılıf buluyor. em zorunluluk gibi hem gönüllüymüş gibi yani çocuğunu kayıt ettirmek isteyen bir kişi ödemek zorunda kalıyor ödedikten sonrada bunun adı gönüllülük oluyor. Millî Eğitim Bakanlığı, velinin isterse para vermeyeceğini, isterse okul binası bile yaptırabileceğini ifade ediyor. Bunu da bir tür yardımlaşma olarak gösteriyor.

Oysa hepimiz biliyoruz kayıt ya da bağış adı altında para alınıyor. ‘Şu aralıkta bir bağış yaparsanız iyi olur’ deniyor. Onu yaptığınız takdirde okullara  kaydınızı yaptırabiliyorsunuz.

TÖB-SENDEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE ÇAĞRI

TÖB-SEN Genel Merkezi olarak Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne çağrı yaptık.

Bursa‘da bizim gibi kamusal, parasız eğitimi savunan bir çok sendika bulunmaktadır. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu sendikalarla beraber ortak bir çalıştayla bu konu hakkında bir yol haritası belirleyerek somut adımlar atmak, rapor ortaya çıkarıp çözüm bulma noktasında bir şeyler yapmak isterse sendika olarak diyaloğa  açığız, çalışmaya da hazırız. Dün bakanlığa Bursa’da yer alan iki okul hakkında soruşturma ve inceleme yapılması üzerine müfettiş talebinde bulunduğumuzu kamuoyuna duyurur  bu konu hakkında kararlı bir mücadele vereceğimizin bilinmesini isteriz.

Okulların yüzde 90’ının mahalleye veya velinin mesleğine göre de bir kayıt ücreti belirlendiği de iddia edildi.