Son zamanlarda çekilmesi ile gündemden düşmeyen İznik Gölünde yaşanan su eksilmesine sebeplerden biri olarak Orhangazi’de faaliyet gösteren Cargill fabrikası gösterilmesi üzerine fabrika yönetiminden iddialara yalanlama açıklaması geldi.
Cargill fabrikasından iddialara karşı yapılan açıklamada
‘’Cargill, 155 yıldır 70 ülkede faaliyet gösteren uluslararası bir şirket olarak, tüm operasyonlarını yüksek kalite standartları çerçevesinde, operasyonel mükemmeliyet anlayışı ile ve bulunduğu ülkenin yasa ve yönetmeliklerine tam uyumla yürütmektedir. 61 yıldır faaliyet gösterdiğimiz Türkiye’de, üretim tesislerimizin bulunduğu tüm bölgelerde çevreyi korumaya öncelik vermekte, yüksek bir çevre bilinci ve hassasiyetiyle hareket etmekteyiz.
2000 yılından bu yana faaliyette olan Orhangazi Mısır İşleme Tesisimizde kullanılan su, İznik Gölü’nden alınmamaktadır. Su ihtiyacımız, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün ruhsat verdiği altı adet sondaj kuyusundan, yıllık bir kotaya bağlı olarak temin edilmektedir. Ruhsatlı sondaj kuyularımızın hepsi fabrikamız sınırları içerisindedir. Tesisimiz, DSİ’nin belirlediği miktarın üçte ikisini kullanmaktadır. Ruhsatlı su kuyularımızda yıllık belirlenen miktarın tüketilmesi halinde ise kuyular otomatik olarak kapanmaktadır. Dolayısıyla izin verilen miktarın dışında tüketim yapmamızın mümkün olmadığını özellikle vurgulamak isteriz. Tesisimizin ilgili otoriteler tarafından düzenli olarak yapılan denetimlerinin başarıyla geçmesi de bunun kanıtı niteliğindedir.
Öte yandan, sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda tesisimizde su tüketimini daha verimli hale getirmek üzere çalışmalarımızı aralıksız sürdürmekteyiz. Tesisimiz kurulduğu günden bu yana birim su tüketimi yüzde 27’ye varan oranda azalmıştır. Faaliyetlerimiz sonucunda açığa çıkan atık sular, yüksek standartlardaki arıtma sistemimizden geçmekte ve içeriğindeki organikler yüzde 99’a varan oranda arıtılmaktadır. Bu işlemden sonra oksijenlendirilen atık su, bu sayede çevreye ve canlılara zararsız hale gelmektedir. Tamamen doğa dostu ve güvenli olan arıtılmış su, Gemlik ilçesinde bulunan Karsak Deresi’ne, oradan da Gemlik Körfezi’ne dökülmektedir. Geçtiğimiz temmuz ayında Gemlik Körfezi’nde müsilaj görülmesi üzerine hızla harekete geçerek tesisimizin atık sularını incelettiğimizi, yapılan analizler sonucunda müsilaja neden olacak herhangi bir bulguya rastlanmadığını da belirtmek isteriz.
Tesisimizdeki çalışmalarımızla bugüne kadar BUSİAD Çevre Ödülü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı EVET (Enerji Verimli Endüstriyel Tesis) Ödülü, Bursa İl Tarım Müdürlüğü Beyaz Tabak Ödülü, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Düşük Karbon Kahramanı Ödülü, İTÜ Karbon Kahramanları Ödülü gibi Türkiye’de pek çok ödüle layık görüldü. Aynı zamanda Cargill’in dünya genelindeki tüm üretim tesisleri arasından seçilerek, dört kez Business Excellence Awards, iki kez Best Plant Ödülü aldı.
Son olarak, “Türkiye’de nişasta bazlı şekerlere tanınan yüzde 10 kotanın yüzde 82’si Cargill ve diğer bir şirket tarafından kullanılıyor” yönündeki iddia ise gerçeği yansıtmamaktadır. Türkiye’de yılda 2,7 milyon ton şeker üretilmektedir. Bu oranın yüzde 2,5’ini Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) oluşturmaktadır. Türkiye’de beş firma tarafından gerçekleştirilen üretimde Cargill’in payı ise yalnızca yüzde 1,1 düzeyindedir.’’ Denildi.