Ramazan Ayı Bitti Peki Şimdi Nasıl Bir Beslenme Modeli İzlemeliyiz?
- Öncelikle uzun sürede alınan ramazan kilolarını çok kısa sürede vermeyi hedeflemeyin. Ramazanda uzun süreli açlıklar ile metabolizma hızı yavaşlar ve vücut kilo verme eğiliminde olmaz. Kısa süreli sıvı ya da tek besine dayalı sağlıksız diyetlere yer vermeyin. Metabolizmanızı tekrar hızlandırmak için düzenli ve dengeli beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivite ve spor şarttır.
- Ara öğünlerin metabolizmayı hızlandırma etkisi olduğundan dolayı gün içinde bu öğünleri atlamamalısınız. Süt ve süt ürünleri ile meyve ya da kuru yemişleri listenize ekleyebilirsiniz. Ayrıca az su tüketimi de; yorgunluk, böbrek hastalıkları, deride kuruma ve sindirim sistemi gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu nedenle günlük su tüketiminin minimum 8-10 su bardak olmalıdır.
- Bayramda ve sonrasında aşırı yemek ve tatlı tüketimi; sindirim sisteminize zarar verebilir. Kalp, böbrek, karaciğer, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir.
Ramazan Bayramı Beslenme Önerileri
- Güne hafif bir kahvaltıyla başlayıp öğün atlamayın.
- Ara öğünler ihmal edilmemeli, metabolizmayı çalıştıracak çeşitli besinler tüketilmeli.
- Bayramda kendinizi sosyal ortamlardan uzak tutmayın, misafirliğinizde/misafirlerinize porsiyon kontrolü olma şartıyla tatlı tüketiminde eşlik edebilirsiniz.
- Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketimi de sınırlandırılmalıdır. İçilen çay/kahve kadar su içmeyi de unutmayın. Aşırı miktarlarda olduğunda çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir.
- Bayram ziyaretlerinde ikramların (sarma, börek, tatlı vs.) porsiyonları mümkün olduğunca küçük olarak tercih edilmelidir.
- Tatlı tüketilecekse, hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar tüketilmelidir.
- Sıcak havalara denk gelen bayram günlerinde 2,5-3 lt su tüketimi de önem kazanmaktadır.
- Akşam yemeğinde çok yağlı besinler tercih edilmemeli, porsiyon ölçüleri normal olmalı ve akşam yemekleri geç saate kalmamalıdır.
- Bayramda alınan enerjiler yürüyüş ve spor aktiviteleri ile desteklenmelidir.
DİYETİSYEN İPEK SARAÇ