Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Esnaf Odası Başkanı Turgay Durmuş; ‘’Orhangazi’de Ekmeğe Zam Yapılmadı’’

Orhangazi’de geçtiğimiz gün 7,5

Orhangazi’de geçtiğimiz gün 7,5 TL’den satılan 200 gram ekmeğin   gramajı artırılarak  10 TL’den satılmaya başlanması  sonrası ilçe kamu oyundan gelen tepkiler üzerine Orhangazi esnaf odası ve Orhangazi fırıncılar kooperatif başkanı ortak bir açıklama yaparak, ekmek fiyatlarının gramajı ile birlikte değiştiğini söyleyip, artan maliyetler karşısında fırıncıların başta işçi maliyetleri olmak üzere giderleri düşürmek adına yapılan bir çalışma olduğunu vurguladı. Orhangazi’de halkın tepki verdiği gibi bir zam yapılmadığına dikkat çekti.

 

Orhangazi’de özellikle 1 yıl içinde ekmek fiyatlarına gelen zamlar ilçe kamu oyunda derin tartışmalara neden olurken, geçtiğimiz hafta itibariyle de 7,5 TL’den satılan 200 gram ekmek, 240 grama çıkartılıp alınan karar ile 10 TL’den satılmaya başlandı. Durum böyle olunca Orhangazili vatandaşlar özellikle sosyal medya üzerinden verdikleri tepkiler ile ekmeğe yapılan zammı ağır bir şekilde eleştirdiler.

Gelen tepkiler üzerine gazetemize özel açıklama yapan Orhangazi esnaf odası başkanı Turgay Durmuş ve Orhangazi fırıncılar kooperatif başkanı Ahmet İnce ekmek fiyatlarının değişkenliği konusunda bilgiler verdi.

‘’ Orhangazi’de Ekmek Fırınları Zor Günler Geçiriyor’’

Orhangazi esnaf odası başkanı Turgay Durmuş açıklamasında ; İlçemizde 17 adet ekmek fırını var ve bu sayı ilçe nüfusuna oran ile çok fazla biz kimseye fırının kapat diyemeyiz ve bununla birlikte her fırının giderleri aynı örneğin günde 30 bin ekmek çıkartan fırın ile 5 bin ekmek çıkartan fırının işçi maliyetleri aynı bugün hiçbir fırında asgari ücretli işçi çalıştırmak mümkün değil, bugün en az  15 -16 bin TL maaş alan bir fırın çalışanı ocak itibariyle asgari ücretin artması ile en az 22 bin TL maaş alacak, buna çalışanların sigortası eklenince maliyetler iki katına çıkmış olacak ancak son yapılan fiyat artışında gramajda arttığı için ekmeğe aslında 2,5 TL değil 0,91 kuruşluk bir zam yapılmış oldu. Buda artan maliyetlere göre çok düşük bir rakam.

2023 yılında ortalama bir fırının aylık gider maliyet 650  BİN TL, bu rakam yeni yıl ile birlikte undan, mayaya, işçi maliyetinden, ulaşıma kadar tüm kalemlere gelecek zamlar ile birlikte 1 milyon 50 BİN TL’ye kadar çıkacak, ama fırınlarımız ekmeği yine 10 TL’den satacak, o yüzden halkımızdan bir anlayış bekliyoruz, fırıncıların maliyetleri her geçen gün artmaya devam ederken, yapılan zam bu farkın çok çok gerisinde kalıyor’’dedi.