Daha evvel ki yazılarımızda bahsetmiştim. Anlamayanlar olmuş, biraz daha detay vereceğimiz bu yazımızda detaylara geçeyim.
Özellikle Toki 4. Etapta acayip bir durum var. Küme Evleri diye geçen Toki evleri site konumuna sokulup özel mülkiyet havası verilip her yapacakları hizmeti ücrete tabi tutma gayesini taşıyan bir kurum ile karşı karşıyayız.
Burdan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Ali Nur Aktaş’a ve belediyeye açıkça yanlış yapılıyor. Burada ki yanlışları size yazayım. Bir yerleşim alanı yakınında logar çukurları yapılamaz. Üzeri açık şekilde lağım giderleri akıtılamaz. Çevre sağlığına zararı yok diyen ilçe sağlık müdürlüğü neye istinaden böyle bir şey diyor anlamış değilim.
Sosyal medyada araştırdığım kadarı ile Buski çalışanlarından genel bir şikayet var. Hem işi bilmiyorlar hemde vatandaştan para istiyorlar.
Bütün vergilerini ödeyen, faturalarını aksatmadan yatıran vatandaştan ne parası isteniyor?
Bursa için canla başla sloganı ile yola çıkanlar bizi fırsatçıların eline bırakıyor, Buski’nin açamadığı giderleri özel firmalar faiş fiyatlara açıyor. Vatandaşın çektiği çile cabası, bir denetleyen yok. Buski hakkında Sosyal medyada bir çok şikayet okudum. Bunları yetkililer okumuyor mu?
İlk Toki sorunlarını yazmaya başlamamızdan sonra çorap söküğü gibi şikayetler gelmeye başladı. Kaç haftadır bu konuyu işlememize rağmen yetkililer bu konuyu görmezden gelmeye devam ediyor, bu vurdum duymazlık ister istemez vatandaşlarda haklı tepkilere sebeb oluyor, Toki 2. Etaptanda şikayetler gelmeye başladı. İlk yıllarda şaibeli kişilerin vurgunları olduğunu beyan eden 2. Etap sakinleri belirttiler…
Toki 4. Etapta bize örnek gösterilen yerlerin durumları içler acısı, Toki Konutlarında alt gelirli insanların hem taksitlere hem aidatlara hemde bakım masraflarına yetişmeleri imkansız. Asgarî ücretle çalışanlar bir nebze olsun şanslı, ya emekli olanlar ne yapsın?
Bu masraflara bütçe dayanmaz.
Buski tıkanan giderleri açmak için para istediğine ilkten inanmamıştım. Ancak sosyal medyada şikayetleri okuyunca inandım.
Birde işi yapsalar yüreğim gam yemeyecek, maalesef özel şirkete verilen iş karşılığında astronomik bir meblağdan bahsediliyor, apsiyon konusu halen muamma…
Buski ne için var diye soruyor vatandaş…
ZEMİN ETÜDÜNDE NEYE BAKILIYOR?
Toki 4. Etap zemininde su çıkıyor bu konuyu Yücel Maraba biliyor, yapılan toplantıda kendiside dile getirdi. Bir çok kişide buna şahit oldu. Hatta binaların etrafında tedbir için drenaj borusu döşenmeside seçenekler arasında var. Peki şimdi soruyorum; Üstlenici firma bunları görmedi mi?
Gördü ise neden drenaj borusu döşemedi?
Şimdi ne olacak?
Gariban insanlardan birde bunun için mi para toplanacak? 5. Etap yapılır iken bunları göz ardı etmeyin yetkili kim ise bunları bir araştırsın.
- Etap zemini ne kadar sağlam acaba merak ediyorum. Orhangazi belediyesi mi yetkili?
Toki bölge mi? Kim yetkili bilmiyoruz.
Yerleşim alanları içinde logar vs ne biçimde olur? Çevre sağlık kurumu ne iş yapar bileniniz varsa beri gelsin. Toki gideri ikiz değirmenlere doğru açıktan akmaktadır. Çevreye kötü kokular vermektedir. Olası bir salgın hastalık olması durumunda kim sorumludur?
İlçe sağlık yetkilileri gördükleri halde neden rapor tutmazlar?
Bu alt gelirli vatandaşı bu yükler altında ezmek bir zulümdür. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste demiş atalarımız. Bu usülsüz işlere göz yumanlar bu ahlardan payını alacaktır kuşkusuz…
Toki 4. Etap alt yapısında yapılan yanlışlıklar yüzünden Toki 4. Etap şuan mağdur olmaktadır. Aynı yanlış işler 5. Etapta olmasın diyor 4. Etapta ki yanlışları gözler önüne seriyoruz. Alt yapı yanlışları yüzünden vatandaşın parası çöpe gidiyor maalesef…
Tıkanan giderler, yanlış takılan gider boruları, keyfi uygulamalar, bize katma değer olarak geri dönüyor maâlesef…
Kaçak su kullanan kişiler bilindiği halde şahıstan değil de genelden toplanan aidat ile ödenmesi çabası, alnı secdeye giden yöneticiler bu haksızlıklara susmaları ise insanların vijdanında derin yaralar açmakta.
Yine bu akşam bana gelen şikayetler de 3. Etapta arıza bakım adı altında para istendiği iletildi. Geçen ki yazım da belirtmiştim. Kırmızı etiketli asansörler çalıştırılamaz. Allah korusun can alıcı bir kaza yaşanabilir, Belediyemiz bünyesinde asansörlerden sorumlu birim var. Bu birime gidip şikayetlerinizi bildirin. Gelecek olan denetleme bunları tespit edecektir. Mevcut yürütmelikler can güvenliğini en ön planda tutar. Yaşanacak kazaların önüne geçmek için kanunlar nizamnameler mevcuttur. Ancak liyakatsiz yöneticileri azledecek mekanizmaları çalıştırmak zorundasınız. Bunun için haklarınızı mutlaka öğrenin. Kat mülkiyeti kanunda açıkça belirtilen haklar çerçevesinde haklarınızı aramanızı önemle rica ediyorum.
Alamadığınız hizmetler konusunda bazı yaptırımlarda kat maliki ve mal sahipleri hizmet alma aşamasında basit eylemler ile yasal haklara sahiptir. Mesela İlçe Tüketici hakem heyetine bir dilekçe ve ödedikleri aidat dekontları ile ödedikleri aidatları talep edebilirler.
Aidatları eksik hizmetler olduğunda ödememe hakkına sahipsiniz.
Genel olarak, eksik hizmetler veya yetersiz hizmetler durumunda, sakinler veya mal sahipleri aidat ödememe hakkına sahip olabilirler. Bu durumda, sakinler veya mal sahipleri genellikle sorunları binanın yönetimine veya yerel otoritelere bildirmeli ve sorunu çözmek için adımlar atılmasını talep etmelidir.
Yılbaşı yaklaşmasından dolayı aidat zammı isteyen yönetimlere karşı Toki kat malikleri ve mal sahiplerinin hizmet isteme hakkı mevcuttur.
Gelelim muhasebe konusuna bana gelen soruların arasında Site yönetimi muhasebeci tutmak zorunda mı? ;
İş bu sebeple, apartman ve site yönetimlerinin bir mali müşavir çalışmasına ilişkin yasal zorunluluk olmamasına rağmen bu işlerin profesyoneli tarafından yapılmasının getireceği kolaylık, doğru bildirim ve idari cezalara muhatap olmama gibi avantajlar açısından gereklidir. Yani anlayacağınız Meliha Kavak Toki 4. Etapta olsada olur olmasada olur. Kat maliklerini ve yönetimi ağır ekonomik şartlar altında bırakan bir yönetim ile karşı karşıyayız.
Yine bana gelen soruların arasında, Site yöneticisi maaş alır mı? Diye soruyorlar.
Özetlersek; kat maliklerinin sorduğu sorular arasında apartman yöneticisi maaş alır mı gibi sorular da vardır. Apartman yöneticileri maaş değil, ücret alır. Apartman ve site yöneticisi ücreti zorunlu olmamakla birlikte kat malikleri kurulunda belirlenir. Yöneticiye ödenecek ücret miktarını kat malikleri belirler.
Ancak ne Toki 3. Etapta ne 4. Etapta kat malikleri kurulu bu ücreti belirlemiyor. Maalesef seçilen yönetim(noter huzunda olması gereken seçim) ben bu ücreti alacam diyor ve alıyor. Kat maliklerinden kimsede bu şekilde ücret alınmasına razı değildir. Kaç tane kat maliki ile görüştü isem bir çoğu haklarını helal etmediklerini beyan ediyorlar. Buski başta olmak üzere Bütün yetkilerin yazdıklarımız ışığında ellerinin arasına başlarını koyup vijdanları ile bunları düşünüp gerekenleri yapmaları gerekmektedir.
Şeyh Edebali çok güzel demiş “İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın. ”
Devletin dini adalettir. Bundan mütevellit Yetkililerden gereğini yapmalarını bekliyoruz.
Son söz olarak Arkaltına akıtılan Toki 4. Etap giderinin mutlaka arıtmaya bağlanması gerekmektedir. Arapzade mahallesi muhtarı ve Belediye yetkililerini göreve davet ediyoruz.
Haftaya bambaşka bir konu ile birlikte olana denk Hoşça kalın. Esenlikler diliyorum, Haftanız güzel Hızır Yoldaşınız olsun…