Geçtiğimiz senelerde İznik Gölü’nün 20 metre açığında keşfedilen bazilikada, üzerinde Aziz Nikolas’ın ismi ve figürü olan kolye ucu bulundu.
Bölgede 1065 yılında yaşanan büyük depremdeki çökmenin etkisi ya da suların yükselmesiyle gölün içine gömüldüğü tahmin edilen bazilikada, Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığında su altı kazıları yapılıyor.
Araştırma ekibi, bu sezon Ağustos ayından itibaren bölgede kazılar yürütüyor. Yapılan çalışmalarda, üzerinde Aziz Nikolas’ın ismi ve figürü olan kolye ucu da dahil olmak üzere çok sayıda buluntu ortaya çıkartıldı.
Bir hacıya ait olduğu düşünülen kolye ucunun bulunması, bazilikanın o dönemde hacı kilisesi olduğuna dair bir kanıt olarak yorumlanıyor. Ortasında Aziz Nikolas figürü, bir yanında yukarıdan aşağı “Hagios”, diğer tarafında “Nikolaos” yazan kolye ucu İznik Müzesi’ne teslim edildi.
Araştırmacılar, önümüzdeki kazı sezonunda 1. Konsil’in burada gerçekten toplanıp toplanmadığını belirlemek için önemli bilgi, bulgu ve belgelere ulaşmayı hedefliyor.
Gömülerek terk edilmiş
Bu sezon “12-B” olarak adlandırılan alanda kazı yaptıklarını belirten İznik Gölü Bazilikal Kilisesi Su altı Kazıları Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, şu soruyu yanıtlamaya çalıştıklarını belirtiyor: “Kilisenin tamamı mı gömülerek terk edildi, yoksa sadece ‘U’ şeklindeki, havuz ya da kuyu olarak değerlendirdiğimiz bölüm mü gömülerek terk edildi?”
Şahin, “Geçmiş olduğumuz iki aylık süre zarfında şunu anladık ki sadece atrium (avlu) bölümünde bulunan ‘U’ şeklindeki yapı, yani kırılan mimari bloklarla gömülerek terk edilmiş. Bunun dışında yapı genelinde herhangi bir şekilde kırılan mimari bloklarla gömü söz konusu değil. Bunun anlamı, ‘U’ şeklindeki yapı kilisenin önemli bir bölümü olmalı ki gömülerek terk edilmiş ve daha sonra burası bir şekilde başkaları tarafından kullanılmasın istenmiş.” diyor.