İyi Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Partinin GİK Üyesi Hasan Toktaş, GİK Üyesi Müberra Çakir, MDK Başkanvekili Şeyda Şahin ve İl Başkan yardımcıları önceki gün Orhangazi’ye gelerek bir takım ziyaretler gerçekleştirdikten sonra son yıllarda çekilmesi ile gündemden düşmeyen İznik Gölünde inceleme yaptı. İYİ Parti GİK Üyesi, Gençlik Politikaları Çevre ve Ekoloji Başkanı Müberra Çakır İznik gölü için yaptığı açıklamada ise İznik Gölünde yaklaşık 300 milyon metreküp su kaybının olduğunu bununda Bursa’nın toplam 2 yıllık su ihtiyacına denk geldiğini ifade etti.
İznik gölünde İyi Parti heyetinin yaptığı inceleme sonucunda çekilmenin dahada korkunç boyutlara ulaşmadan önüne geçilecek çalışmaların yapılması gerektiği vurgusu yapılırken , İyi Parti heyetinin İznik gölü Ziyaretinde Partinin GİK Üyesi, Gençlik Politikaları Çevre ve Ekoloji Başkanı Müberra Çakır burada yaptığı açıklamada ‘’Marmara Bölgesi’nin en büyük Türkiye’nin ise beşinci büyük doğal , tektonik tatlı su gölüdür. Böyle büyük ve bizim için önemli olan İznik gölü maalesef yanlış su politikaları sebebiyle her gecen gün zarar görüyor.
Bir çok dereden kendine kaynak temin eden göl, gözümüzün önünde git gide çekiliyor.
Evet bu zamanlarda çekilmeler belki normal fakat uzun zamandır gerek ilçe başkanımız gerek bizler ara ara inceleme yaptığımız zamanlarda göl seviyesinin yüksek olması gerektiği aylarda da çekilme olduğu için bizi fazlasıyla tedirgin etmektedir.
Ana kaynak sebeplere inilmeli ve ulusal öneme haiz sulak alan olduğu için göle karşı tedbirler daha da arttırılmalıdır.
Bir yandan tarımsal sulamada kullandığımız, bir yandan balıkçılık için önemli bir geçim kaynağı olan bu göl etrafında olan sanayileşme sebebiyle maalesef suyun kalitesinde düşüş ve kirlilik gözlenmektedir.
Bir doğa harikasını kaybettiğimiz zaman geri dönüşü neredeyse imkansızdır. Kaybetmeden değerini anlamalı bilmeli ve ona göre korumalıyız.
Su bizim için bitmez tükenmez bir kaynak değildir.Bunun farkına varmali ve bugünümüzden itibaren yarınlarımızı yani geleceğimizi tehdit altına almamalıyız.
Büyüklerimizden duyarız buralar hep üzüm bağıydı, dutluktu vs. Şimdi yerinde koca plazalar, yeşilden uzak beton yığınları, orman içinde fabrikalar görüyoruz fakat iklim krizinin bu denli kendini hissettirdiği dönemde yeşili, doğayı ve suyu korumamız gerektiğini çok iyi bilmemiz gerekiyor.
İznik gölünü korumak için yarın çok geç olabilir bugünden tedbirini almak gerekir.
Su seviyesi yaklaşık 1 metre (kot seviyesinin) düştüğü ve bu da yaklaşık 300 milyon metreküp su kaybı olduğu ortadadır.Bu da Bursa’daki tüm nüfusun 2 yıllık su tüketimine karşılık geldiği görülmektedir. Konunun hassasiyetle üzerinde durulması gerektiği ortaya çıkmıştır.’’ İfadelerini kullandı.