Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kurban Bayramı öncesi piyasalara sıkı denetim!

Ticaret Bakanlığı illerde Ticaret İl Müdürlüğü vasıtasıyla Kurban Bayramı öncesi market ve işyerlerinde denetimlerini sıklaştırdı. Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar, Bursa genelinde 2024 yılının ilk 5 ayında yapılan denetimde 1.600 işletmede yaklaşık 310.000 ürün denetlendiğini ve toplamda yaklaşık 2.300.000 TL idari para cezası uygulandığını belirtti.

Ticaret Bakanlığı illerde Ticaret

Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar, Bursa genelinde 2024 yılının ilk 5 ayında yapılan denetimde 1.600 işletmede yaklaşık 310.000 ürün denetlendiğini ve toplamda yaklaşık 2.300.000 TL idari para cezası uygulandığını belirtti.

İsmail Aslanlar, konu ile ilgili açıklamasında şunları söyledi:

“Ticaret Bakanlığı olarak tüm illerde olduğu gibi bizler de Bursa’da Bursa Ticaret İl Müdürlüğü olarak 6502 sayılı TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN ve 6585 sayılı PERAKENDE TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN kapsamında sürekli piyasa denetimlerini yapmaktayız.

Kurban Bayramına yaklaştığımız bugünlerde fırsatçılığı önlemek adına marketlerin başta temel gıda ve ihtiyaç maddeleri olmak üzere tüm ürünlerine denetimlerimiz yapılmakta olup, özellikle ürünlerde fiyat etiketinin olup olmadığına, raflardaki fiyat etiketi ile kasa fiyatı arasındaki uyumsuzluğun olup olmadığına, etiketlerdeki ürün fiyatının son değişim tarihi ve önceki fiyat bilgilerine; meyve ve sebze reyonlarında ise etiketlerle birlikte ürün künyelerinin bulunup bulunmadığına bakarak Hal Kayıt Sistemi (HKS) Mobil Uygulama üzerinden ürünleri sorguluyoruz. Bununla birlikte satıştan kaçınma var mı, stokçuluk yapılıyor mu inceliyoruz, fahiş fiyat artışının olup olmadığını da kontrol ediyoruz.

Denetimlerimiz hem rutin olarak yapılmakta hem de vatandaştan gelen gerek CİMER, gerek yazılı /mail, sözlü ve gerekse Haksız Fiyat Artışı (HFA) Sistemi üzerinden gelen tüm şikayetler üzerine yapılmaktadır.İl Müdürlüğümüze gelen şikayetler tek tek değerlendirilmekte ve yaptığımız denetimlerle sonuçlandırılmaktadır.

Yılbaşından bugüne ağırlık verdiğimiz bir başka denetim de yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren kafe, restoran ve lokanta vb işletmelerin giriş kapılarında ürün fiyat tarifelerinin/listelerinin olup-olmadığı; masalarda menünün bulundurulup bulundurulmadığı yönünde yaptığımız denetimlerdir. Bu tür bazı işletmelerde her ne kadar günün şartları gereği QRkodunun mevcut olduğu görülse de mevzuat gereği QR kodunun tek başına yeterli olmadığı fiyat listesinin müşteri tarafından okunabilir şekilde bulundurulmasının şart olduğu da yapılan denetimlerde işletme sahiplerine hatırlatılmaktadır.

Denetim esnasında İl Müdürlüğümüz personeli tarafından tutanak tanzim edilerek fiyat etiketi olmayan ürünlere, kasa – raf farkı olması ve satıştan kaçınma durumlarında her bir kalem ürün için İl Müdürlüğümüzce 2.172,00.-TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Diğer taraftan İl Müdürlüğümüzce yaptığımız piyasada oluşan arz talep dengesini bozucu eylemleri, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik denetimlerimiz ise denetim konusu ürünlerin son 3 aylık alış faturaları ve satış fiyatlarını inceledikten sonra girdi maliyetlerinde haklı bir gerekçeye dayanmaksızın yani girdi fiyatlarında bir artış olmamasına rağmen satış fiyatlarında bir artış söz konusuysa  bunları da tespit ederek Bakanlığımızca oluşturulmuş olan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu‘nda değerlendirilmek ve gereği yapılmak üzere Bakanlığımıza gönderilmektedir. Aykırılık olması halinde bunlara da Bakanlığımızca İdari Para Cezası uygulanmaktadır.

29 Mayıs2024 günlü ResmiGazetede yayımlanan 7511 sayılı Türk Ticaret Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda değişiklik yapılmıştır.

Buna göre; üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatındafahiş artış yapanlara her bir aykırılık için 100 bin Türk Lirasından 1 milyon Türk Lirasına kadar, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunanlara (stokçuluk yapanlara) ise her bir aykırılık için 1 milyon Türk Lirasından 12 milyon Türk Lirasına kadar İdari Para Cezası uygulanacaktır. Bu aykırılığın bir takvim yılı içinde en az 3 defa tekrar etmesinden dolayı idari para cezası uygulanan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin işyerlerini 6 güne kadar kapatmaya Ticaret Bakanlığımız yetkili kılınmıştır.

Bursa genelinde bugün itibariyle 2024 yılının ilk 5 ayında yapılan denetimde 1.600 işletmede yaklaşık 310.000 ürün denetlenmiş ve toplamda yaklaşık 2.300.000.-TL İdari Para Cezası uygulanmıştır.

Bakanlığımız, etkin bir şekilde denetimlerin gerçekleştirilmesi için bu yıl yeterli düzeyde personel ve araç desteği de sağlamış olup, piyasada herhangi bir aykırılığa, düzensizliğe, fırsatçılığa ve haksızlığa mahal vermemek adına, yasal ticareti de zorlaştırmadan ve engellemeden geniş kapsamlı piyasa denetimlerimiz il genelinde devam etmekte olup bundan sonra da kararlılıkla devam edecektir.”