Novartis ilaç firması Türkiye’de bulunan ilaç tedariği depolara gönderdiği yazı ile, bir çok hastalıkta kullanılan ilaçların artık satışını yapmayacağını duyurdu.
Dünyanın sayılı ilaç firmalarından novartis eczanelere bir bilgilendirme maili atarak, içerisinde alzheimer epilespi(sara) astım ve göz rahatsızlıklarında kullanılan ilaçların olduğu 14 ilaç markasının artık gönderimini yapmayacağını duyurdu. Geçmişte de yaşanan satış sonlandirilmasi olaylarının sebeplerini de göz önünde bulunduran eczacılar, bu olayın sebebinin ilaç fiyat politikası olduğunu dusunuyorlar.
İşte ilaç listesi:
ARCAPTA İnhaler Kapsül 150 mg
AZOPT %1 Steril Oftalmik Süspansiyon
CILOXAN %0,3 Steril Göz Damlası Çözelti 5ml
CILOXAN %0,3 Steril Oftalmik Merhem 3,5g
EXELON PATCH 4,6mg/24 saat Transdermal Flaster
EXELON PATCH 9,5mg/24 saat Transdermal Flaster
EXELON PATCH 13,3mg/24 saat Transdermal Flaster
KUZELVA 70mg Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Enjektör
NEVANAC %1 Steril Süspansiyon Göz Damlası 5ml
PANTHERO NEOHALER İnhaler Kapsül 50mg
TOBRADEX %0,3 / %1 Steril Oltalmik Süspansiyon 5ml
TRILEPTAL 300mg Film Kaplı Tablet
TRILEPTAL 600mg Film Kaplı Tablet
VIGAMOX %0,5 Steril Oftalmik Çözelti 5ml
Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, yabancı ilaç firmalarının, birer ikişer ülkemizde ilaç satışlarını sonlandırdığını açıkladı.
Başkan Erakın, en son Novartis 13-14 kalem ilacının satışını durdurduğunu belirterek, bunun nedeninin Sağlık Bakanlığı’nın İlaç Fiyat Kararnamesi’ndeki eoru kurunun düşüklüğünden kaynaklandığını bildirdi.
Erakın, “İlaç fiyat kararnamesinde köklü bir düzenlemenin yapılması şart! Euro kuru 32 binlerde, bakanlığın kararnamesinde ise 17.55’ler de. Bu durumda elbette firmalar ülkemizden çekilme kararı alır. Aralarında antiepileptik ilaç da var parkinson hastalarının kullandığı ilaçlar da var. Bu durum halk sağlığını tehdit etmeye başladı. Firmaların kar insafına terk edilemeyecek kadar hayati olan ilaç sektörü, yerli ilaç-toplumcu sağlık politikaları ihtiyacı açısından kırmızı alarm vermeye devam ediyor! Yok ilaçların oranı her geçen gün artıyor. Hastaların ilaca erişimi zorlaşırken tedavi gören hastaların da riski artıyor” şeklinde konuştu.