Orhangazi’de Mehmet Akif Ersoy ortaokulu öğrencileri günden güne hızla kurumaya devam eden İznik gölüne dikkat çekmek için bir proje hazırladı. Proje ile öğrenciler , Asya’nın 2. Dünyanın 4 büyük gölü Aral gölünün İnsan hatalarından dolayı kuruyup yok olmasını örnek göstererek , İznik gölünün de bir çare bulunmaz ise tıpkı Aral gölü gibi çöle dönüşmesinin ve sonrasında var olacak sorunların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladılar.
Türkiye’nin 5 .büyük gölü olan İznik gölünde çekilme tehlikesi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Özellikle bu yaz sonunda suyun çekilme boyutunun geçen yıllara göre çok daha fazla olacağı tahmin edilirken , Orhangazi’de ortaokul öğrencileri yaptıkları bir çalışma ile İznik gölünün yok olması halinde nelere sebep olacağını ortaya çıkaran bir proje ve rapor hazırladılar.
‘’Aral Gölü Örnek Gösterildi’’
Orhangazi’de Mehmet Akif Ersoy ortaokulu öğrencileri tarafından yapılan proje ve raporda yıllar önce Dünya’nın 4. Asya kıtasının ise 2.büyük gölü olan ve yine insan hatalarından dolayı kuruyup çöle dönüşen Aral gölünü örnek göstererek böyle devam ederse, İznik gölününde tıpkı Aral gölü gibi çöle dönüşeceğinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çektiler.
‘’İşte Öğrenciler Tarafından Hazırlanan Raporda Yazanlar’’
Özbekistan’ın bilinçsiz pamuk sulama ve pirinç üretimi işleminin neden olduğu bu felaket yüzyıllardır su taşıyan bir gölü adeta bir çöle dönüştürdü. Aral plansız bir şekilde kullanıldı ve neticesinde göle Siriderya ‘dan akan suyun tamamı ve Amuderya’dan gelen kaynağın ise bir bölümü durdu.
Aral gölünün kuruması sadece su sıkıntısını doğurmak ile kalmadı ,kuruyan göl çevre sorunlarınıda beraberinde getirdi.
Çevresel etkenlerin yanı sıra iklim değişikliği mevsimler arası dengesizliğe neden oldu. Hava sıcaklığı artarak nem oranı düştü.Etrafında yer alan kasabalar, sakinlerinin göç etmesi ile birlikte yok oldu.
Gölün kuruması durdurulamayıncagöle akıtılan tarım ilaçları ve zehirli kimyasal maddeler göl yatağında kaldı. Rüzgarlarında etkisiylegeniş bir araziye toz halinde yayıldı. Bölge sakinleri bu havayı soluduğu için bazı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldı.Büyüme sorunları ,doğurganlıkta azalma, kalp ve ciğer hastalıkları artarken ,yeni kanser türleri ortaya çıktı. Günümüze kadar devam eden Aral gölü sorunu için üretilen fikirlerin hiç biri hayata geçirilmedi ve havza tamamen kurudu.
Tarih boyunca Türklere yurt olmuş yerlerden biri olan ,Aral gölü çevre coğrafyası gölün kuruması neticesinde artık etrafında kendinden ve çevresinden beslenen bir nüfus barındırmayıp yurt kimliğinden uzaklaşıyor. Bu örnekleme ile Anadolumuz da kuruyan İznik Gölü’nün bölgedeki varlığımızanasıl tesir edeceği bizlerde endişe uyandırıyor.
AMAÇ
Gelecek nesillerin ve insan sağlığını gözardı eden tarımsal faaliyetlerin , sanayi yatırımlarının , enerji kullanımı olarak verimsiz sayılacak davranışlarının insan sağlığına ve sosyokültürel varlığına verdiği zararları inceleyerek ; çevre hakkının “Dayanışma hakları ” ya da “üçüncü kuşak insan hakları ” çerçevesinde değerlendirilmesi bilincinin yaygınlaştırılarak çevre faktörünün kuraklık açısından Orhangazi İznik Gölü bağıntısıyla konunun bölgesel olarak incelenerek vatandaşlık bilincinin arttırılması
YÖNTEM
Tarih boyunca Türklere yurt olmuş Maveraünnehir bölgesinde yapılan pamuk yetiştiriciliği , havzalar arası su aktarımı ile bilinçsiz tarım neticesinde Aral gölünün kurumasıyla bölgedeki yaşamın nasıl etkilendiğini anlatılması . Gölün kurulmasıyla birlikte insanların bölgeden uzaklaşması neticesinde bölgedeki sosyokültürel ve popülasyon dengesinin yitirilişi , yaşanan sağlık sorunlarını İlçemize örnek göstermek bölgemizdeki en büyük tatlı su kaynağı İznik Gölünün yurdumuz ve milletimiz için gösterdiği ehemniyet konusunda farkındalık oluşturarak çevre hakkının en temel insan haklarından biri olduğunu konusunun anlatılması .