Türkiye’de son zamanlarda artan ve son olarak Gemlik’te yaşanan çok sayıda depremlerin devamı gelecek beklentisi vatandaşlarda endişe yaratmaya başladı. Marmara bölgesinde beklenen büyük deprem sonrasında tedbirleri sıklaştırma çalışmaları devam ederken, yaşanması muhtemel bir depreme içinde çok sayıda eski binalar barındıran Orhangazi’nin ne kadar hazır olduğu da merak konusu haline geldi.
Konu ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunan ve ilçenin tek arama kurtarma ekibi olan Orhangazi belediyesi arama kurtarma ekibi ( OBAK )’ın takım lideri Arif Yıldız Orhangazi’yide etkileyecek bir depremin yaşanması durumunda Orhangazili vatandaşların dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bilgiler verdi.
OBAK NEDİR?
Adını 1999 depremi öncesi Yerel gündem 21 bünyesinde kurularak alan ve 1999 yılı depreminde sahada aktif görev alarak, deprem sonrası faaliyetlerini tamamen durduran ekip. 2021 yılında yeniden Orhangazi Belediyesi bünyesinde Belediye Başkanı Bekir Aydın’ın olurları ile yeniden oluşturuldu. Orhangazi Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi gönüllü belediye personellerinin katılımı ile oluşturularak yeni bir ekiple faaliyetlerine başladı.
ORHANGAZİ DOĞAL AFETLERE KARŞI ÖNLEMLERİNİ ALIYOR
Orhangazi Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi Lideri Arif Yıldız ilçemizin ve bölgemizin deprem kuşağı üzerinde yer aldığını dile getirerek “ Özellikle son yıllarda deprem ve alınması gereken önlemler konusunda İçişleri bakanlığı Afet ve Acil durum Başkanlığı çalışmalarına hız kazandırdı. Her zaman olası afetlere hazır olmak adına eğitimler ve tatbikatlar uygulanıyor. Kurum kuruluşlar ve STK lar bünyesinde bulunan Arama Kurtarma Ekipleri de bu hazırlıklara dahil edilerek, çalışmalar devam ediyor. Yerel Yönetimlerde gerekli önlemlerin alınması afetleri en aza indirme noktasında neler yapılabileceği konusunda sürekli çalışma içindedir” dedi. Orhangazi de yaşanan sel felaketi sonrasında da Hem yerel yönetimlerin hem AFAD başkanlığının anında müdahalesi ve yaraların hızla sarılması, afet öncesi hazırlıkların önemini bir kez daha göz önüne sermiştir. Dedi.
EĞİTİMLER VE BİLİNÇLENMEK ÖNEMLİ
Eğitimlerin gerekliliğine vurgu yapan OBAK “Herzaman hazırlıklı olmak gerekir. Afetin, yada depremin ne zaman oluşabileceğini bilemeyiz, ancak ne kadar hazırlıklı olursak, afetin zararlarını o kadar aza indirmiş oluruz, bu hazırlıklar tabi ki tüm toplumun tüm bireylerin bilinçlenmesi ile olur. Sadece insanların bilinçlenmesi de değil inşa ettiğimiz yapıların da bu anlayışla inşa edilmesi gerekmektedir. Bu konuda yerel yönetimler denetimlerini sıklaştırdı, artık daha sıkı tedbirlerin alındığını söyleyebiliriz.”
EN KÜÇÜKTEN EN BÜYÜĞÜMÜZE EĞİTİM
Okullarda her yıl yapılan deprem tatbikatları doğal afet seminerleri çoğaltmalıyız. Bu uygulamalı eğitimler öğrencilere verilirken yanlarında velilere de verilmeli. Vatandaşlarımız deprem yada sel felaketinde panik haline bürünüyor. Bu panikleri profesyonelliğe çevirmeleri gerek. Deprem sırasında çök kapan taktiğini uygulamak akıllarına gelmiyor. Afet ve Acil Durum Çantası Tüm Evler de Bulunmalı
Şehir olarak alınan önlemler dışında vatandaşlarımızda kendi önlemlerini alması gerek. Herkes evinde Acil ve Acil Durum Çantası bulundurmalı. Afet yaşanırken evden çıktıklarında yanlarına alacakları tek eşya Afet ve Acil Durum Çantasıdır.
DEPREM SONRASI İLÇE DE KAÇ TANE TOPLAN ALANI VAR?
Orhangazi de yaşanabilecek doğal afet ve deprem sonrasında için her mahallede toplanma yeri oluşturuldu. Vatandaşlarımız e-devlet üzerinden doğal afet sonrasında kendilerine en yakın toplanma alanı neresidir öğrenebilir. Bunları öğrenerek mutlaka bütün aile bireyleri ile paylaşılmalı ve önceden yerler görülerek hafızalara yer etmesi sağlanmalı. ‘’ dedi.