İlçemizde ruhsatlı 50 adet balıkçı teknesi ve 96 adet ruhsatlı su ürünleri avcılığı yapan balıkçı mevcuttur.
İznik Gölü Orhangazi bölümünde, iki Su Ürünleri kooperatifinden olan Orhangazi Su Ürünleri Kooperatifi ile Narlıca Su Ürünleri Kooperatifi üyelerince ticari balıkçılık yapılmaktadır.
İznik Gölünde balık popülasyonunun arttırılması, avlanma sahalarının zenginleştirilmesine yönelik sazlıklarda temiz su dolaşımının arttırılması için, karayla birleşmiş olan sazlık alanlarda, kıyı şeridindeki sazlıklarının temizliği ve iyileştirilmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor.
Orhangazi TSO Meclis Üyesi ve Orhangazi Su ürünleri Kooperatifi yetkilisi Zelkif Bektaş’ın yaptığı açıklamaya göre; göl sahil şeridi ile göl arasındaki bölgenin tamamen sazlıklarla kaplanması sonucunda, sazlıklar arasında yeterince su sirkülasyonu olmaması nedeniyle zamanla oksijensiz su ve bataklık ortamı oluşmakta ve bu da üremek için gelen balıkların bıraktıkları yumurtaların bozulmalarına neden olmaktadır.
Orhangazi TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erol Hatırlı; Üyelerimiz, bu kayıplarını gidermek ve gölün balık popülasyonunu arttırmak amacıyla da büyük maliyetlere katlanarak, başka bölgelerden getirdikleri canlı balık yavrularını göle salmak zorunda kalmaktadırlar. Ancak buna rağmen, göl balıkçılığında sürdürülebilirlik sağlanamamaktadır. Bu nedenle, üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda yaptığımız yazışmalar ve görüşmeler karşılığını buldu. Sürecin doğru ilerleyebilmesi bakımından alınması gereken izinler için Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü yetkilileri bölgeye gelerek, gerekli tespitleri yerinde yaptılar.
Bu aşamadan sonra, kıyı temizliği ile ilgili raporlar tutularak, gerekli izinler verilmesi sağlanacak ve İznik gölü daha verimli bir hale gelecektir.