Suriye’de yıllardır devam eden iç savaş nedeniyle ülkelerini terkedip Türkiye’ye sığınan Milyonlarca Suriye’li vatandaşın sayısı her geçen gün artarken , Orhangazi’de ise yaklaşık toplamda 4 bin kişi ve 750 Suriyeli aile yaşıyor. Alınan verilere göre Orhangazi’de yaşayan suriye’li aile nüfusunun ise büyük çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Kadın nüfusu ise erkek nüfusuna oran ile biraz daha fazla. Orhangazi’de 0 ile 6 yaş arasında bulunan çocuk sayısı ortalama 500 kişi.
Orhangazi’de Yaşayan Suriyeli Sayısı Belli Oldu
Savaşın başladığı ilk yıllarda Orhangazi’ye ciddi anlamda Suriye göçü yaşanmış ve yüzlerce aile ilçeye sığınmıştı. Suriye’den Orhangazi’ye yaşanan savaş nedeniyle göç eden ve burada yıllardır hayat süren Suriyeli ailelerin ilçe genelindeki nüfus sayısının ortalama 4 bin civarında olduğu öğrenildi. 2021 yılı Orhangazi’deki Suriye vatandaşı sayısında 2020 yılına göre artış olmadığı öğrenilirken resmi kayıtlara göre 3.500 suriyeli ailenin olduğu Orhangazi’de gayri resmi rakamlar ile birlikte bu sayının 4 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
Çoğunluğu Genç Nüfus
Orhangazi’de yaşayan Suriye uyruklu ailelerin nüfus sayısına göre kayıtlara geçen rakamlarda genç nüfusun daha fazla olduğu bildirildi. Bu rakamların büyük çoğunluğunu yine Türkiye genelinde olduğu gibi küçük yaştaki çocuklar oluşturuyor.
Yoğunluk İlçe Merkezinde
Orhangazi’de yaşayan Suriye’li ailelerin yaşam alanı olarak daha çok şehir merkezine yakın mahaleleri tercih ettiği öğrenilirken , Orhangazi’ye en yakın dış mahalle olarakta topselvi, Gedelek ve Örnekköy mahallelerindeki Suriye uyruklu ailelerin yoğunluğu dikkat çekiyor.
Suriye’ye Geri Dönüş Az Sayıda
Suriye’den Orhangazi’ye göç eden ve yıllardır ilçede yaşamlarını sürdüren binlerce Suriye’li ailelerin sayısı artmaya devam ederken , alınan bilgilere göre Orhangazi’ye göç ettikten sonra ülkelerine geri dönüş yapan Suriye’li sayısı ortalama 700 kişi.
Daha Çok Yevmiye İşlerinde Çalışıyorlar
Orhangazi’deki Suriyeli ailelerin bazıları kendi mesleklerine ait işyerlerinde çalışırken , büyük çoğunluğu ise tarım işlerinde ve fabrikaların taşeron kadrolarında yevmiyeci olarak çalışıyor.