Kış mevsiminin ortasında olmamıza rağmen yaşanan Kuraklık nedeniyle, bölgede başta tarım olmak bir çok sektör olumsuz etkilenmeye başladı. Orhangazi’nin başta İznik gölü olmak üzere önemli su kaynakları hızla kurumaya devam ederken yaşanan kuraklık içinde Orhangazili çiftçiler endişeli olduklarını söylediler. Özellikle zeytinlerin sulanma döneminde yeterli yağışların gelmemesi halinde büyük su sıkıntısının kendilerini beklediğini ifade eden zeytin üreticisi ise ‘’ böyle giderse yaz döneminde yeterli sulamayı yapamayacağız diye şimdiden korkmaya başladık , inşallah beklenen kar yağışları erkenden’’ gelir dediler.
Orhangazi sınırları içinde geniş bir alanda buğday ekimi yapan çiftçiler, kuraklık nedeniyle endişeli. İlçenin çiftçileri, bu sene ektikleri buğdayların filizlenmemesi nedeniyle geleceğe korku ile bakıyor. Geniş bir alanda üretimi yapılan zeytin üreticisi ise yeterli yağışlarının olmaması halinde bu yaz zeytin içinde istenen verimi alamama korkusu yaşıyor.
Orhangazi’de tahıl üretimi yapan çifçiler uzun yıllardır böyle bir yağış eksikliğinin yaşanmadığını ve her sene daha da korkutucu boyuta geldiğini ifade ederken bir çiftçi ise “Bu yaşa geldim, böyle kuraklık görmedim. Eski insanlara soruyoruz böyle bir kuraklığı daha önce hatırlamadıklarını söylüyorlar ocak ayında komşu komşuya gidemez derecede kar varmış şimdi ise ocak ayında baharı yaşıyoruz’’ dedi.
Yaşanan Kuraklığın özellikle tarım alanlarında ciddi manada tahribat yarattığını söyleyen Çiftçiler Yağmur ve kar yağmadığı için, bir buçuk ay önce ekimini yaptığımız buğdaylar maalesef kuraklıktan dolayı istediğim şekilde filiz vermedi.
Hatta ekim ayında ekenler oldu, onların buğdayları da filiz vermedi filiz yapan yerler var ancak oralarda da kuraklık devam ederse randıman düşük olacak gibi duruyor . Sadece Orhangazi değil , tüm çiftçiler kuraklıktan şikayetçi. İnşallah en kısa zamanda beklenilen yağışlar gelir ‘’ dediler.
Yağışların etkili olmaması nedeniyle açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Amin Birpınar, “Ocak ayı böyle giderse elimizde sadece şubat ayı kalır” dedi.
Türkiye kurak bir yıl geçirdi. Kış mevsimi yurt genelinde şiddetli hissedilmezken, bahar aylarında da yeterli yağış olmadı. Aralık ayında umutlar artarken, beklenen yağışlar bu ayda da gerçekleşmedi. Bunun üzerine özellikle İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajlar kırmızı alarm vermeye başladı.
Hububat ekimini olumsuz etkiledi
Bu durum kuraklığa sebep olarak, buğday ve arpa gibi hububat ekimine de olumsuz yansıdı.
Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Amin Birpınar, tehlikenin boyutuna dair açıklamalarda bulundu.
“Ocak ayı böyle giderse elimizde sadece şubat ayı kalır”
Küresel iklim değişikliğinin yarattığı sorunlara değinen Birpınar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
Hava olayları çok garipleşti. Türkiye genelinde yağış yok. Sıcaklıklar normalin çok üstünde. Böyle devam etmesi halinde metropol şehirlerde büyük su krizi olur. İçme suyu barajları kritik seviyenin altında seyrediyor. Ocak ayı böyle giderse elimizde sadece şubat ayı kalır.
“Problem ortak, çözüm de ortak bulunmalı”
Kuraklık ve su kıtlığı gıda kıtlığını doğurur. Gıda kıtlığı başka sosyal olayları tetikler. Özellikle iklim değişikliği dolayısıyla oluşacak doğudan batıya ve güneyden kuzeye iklim göçlerini ortaya çıkartacaktır. Problem ortak, çözüm de ortak bulunmalı. BM’ye çok iş düşüyor.”