Türkiye’de deprem uzmanları tarafından olası bir Marmara depreminin yaşanması halinde çok sayıda binanın yıkılacağı açıklamaları ve bu konuda ki uyarılarında önlem çağrıları yapılırken, çevresinde bir çok aktif fay hattı olan Orhangazi’ni yaşanması muhtemel 6,5 ve üzeri depremlerden nasıl etkileneceği gizemini koruyor.
En son deprem uzmanı Naci görür tarafından Bursa’da olası bir depremde en çok etkilenecek olan yerlerden birinin İznik olacağı konusunda ki açıklamalarının ardından söz konusu fay hattının İznik gölü içinden geçtiği ve Orhangazi’nin de bu fay hattına yakın olması nedeniyle aynı etkiyi Orhangazi’ye de yansıtacağı gerçeği ortaya çıkmış oluyor.
Durum böyle olunca yerleşim anlamında eski bir zamana sahip olan Orhangazi’de depremden etkilenecek olan bina sayısıda dikkat çekiyor. İlçede özellikle şehir merkezine yakın olan noktalarda onlarca hatta yüzlerce eski bina bulunurken, bazı binaların ise dışardan görüntüsü Orhangazi’nin depreme ne kadar hazır olduğunu gözler önüne seriyor.
Bu durum olası bir deprem durumunda Orhangazi’nin etkilenmeye seviyesinin bir hayli yüksel olduğu gerçeğini ortaya çıkarırken, söz konusu bu binaların neredeyse tamamında insanlar yaşamaya devam ediyor.
Orhangazi’de bulunan bazı binaların elimize ulaşan görüntülerinde, yıkılmaya müsait bir şekilde beklediği ve dışından bile bakıldığında çok rahat bir şekilde derin çatlaklar göze çarpıyor.
Yaşanması beklenen bir depremde yıkımı en aza indirmek ve dolayısıyla can kayıplarının önüne geçmek için bir çalışma yapılmasının önemine dikkat çeken uzmanlar ve vatandaşlar Orhangazi için kentsel dönüşüm çalışmalarına bir an önce başlanması gerektiğini söyleyip yetkililerin bu konuda adım atması gerektiğini ifade ediyorlar.
Rüştü Bozkurt Orhangazi’yi Depreme Karşı Uyarmıştı
Yaklaşık 2 yıllık çalışma ile Orhangazi ile ilgili yaptığı çok yönlü çalışmalar sonucunda ‘’Orhangazi’nin dünü bugünü ve yarını’’ ismiyle bir kitap çıkaran Dünya gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt , Deprem ile ilgili Orhangazi için uyarı niteliğinde açıklamalarda bulunmuş, açıklamasında Orhangazi için olası bir deprem öncesinde çok yönlü çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekmişti.
‘’Orhangazi Yakınında 2 Fay Hattı Var’’
Açıklamasında Orhangazi’nin çevre kentlere göre konumu gereği daha sağlam bir zeminde olduğunu ancak , yakın bölgesinde iki farklı ve büyük bir şiddetli deprem yaratma gücü olan fayların olduğunu hatırlatan Bozkurt , Orhangazi’de vatandaşları ve yerel yönetimleri Deprem’e karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyardı.
Orhangazi’de deprem konusunda acilen adım atılmasına dikkat çeken Bozkurt açıklamasında ‘’Orhangazi’ye en yakın iki bölgede fay hattı var biri Hamzalı mahallesi içinden geçen fay hattı diğeri ise İznik gölünün içinden geçerek kuzey’de İznik güney’de ise Gemlik’e giden fay hattı bu iki fayda uzun yıllardır suskun ancak her an deprem yaratabilecek güce sahip faylar o yüzden Orhangazi’yi olası bir depreme karşı hep birlikte yapılacak çalışmalar ile hazırlamamız elzemdir ‘’ dedi.
Orhangazi’de İmar planları yeni bir anlayışla ele alınmalı
Kitabında Orhangazi’de İmar planları değişik etkileşimleriyle değerlendiriliyor; yeni bir anlayışla ele alınması gerektiği üzerinde duruluyor ‘’ diyen Bozkurt yaptığı açıklamada ;
Orhangazi’de Binalar da katlarının yükselmesi, Kentin görünümünde yaratılan kirlilik, Taş Ocakları Nizamnamesine göre işletilen ocakların yarattığı görünüm,Yalova-Orhangazi-Bursa yolunun ova yönünde yapılaşmasının yarattığı alt geçit ihtiyacı, TOKİ evlerinin durumu, Otoyolun etkileri, Arsa değerlerindeki aşırı artışın yarattığı sorunlar,
Kırsal mahallerde imar planı eksiklerinin yarattığı sorunlar, Kentin gelişme alanlarında arazi durumu ve zemin araştırmalarının titizlikle yapılmasının önemi, Parsel-odaklı inşaat yapılmasının oda-odaklıya dönüştürülmesinin önemi, İmar aflarının olumsuz etkileri, İmar uygulamalarının ödünsüz gözetim ve denetim ihtiyacı, Yetkilerinin imar alanları, yapı ve diğer alanlarda net bilgi sahibi olması gibi konularda kent halkının ve yerel yöneticilerin ilkeli ve kurallı yaklaşmalarının önemi üzerinde durulması gerekiyor ‘’ dedi.
Kitabın yazarı Rüştü Bozkurt,çalışmalarla ilgili değerlendirme yapılması istendiğinde “Bu kitap bir durum değerlendirmesi çalışması. Doğruları olabileceği gibi, eksikleri ve yanlışları da olabilir. Önemli olan kitabın kendisinin de, ele aldığı konularında sistametik sorgulanmasıdır. Sadece sorgulamakla da yetinmemek gerekir. Örgütlenerek İznik Gölü başta olmak üzere zeytin üretimi, imar planları, turizm alanları ve gelecek için önerilen yaşlı bakım ve çocuk rehabilitasyon köyleri gibi konular sistemli biçimde gözlenmeli, izlenmeli, kamoyu bilgilendirilmelidir. Açık ve kapsayıcı bir tutumla sorunların üstesinden gelinebilir. Orhangazi’de herkesin bu ortak, siyaset üstü ve ideolojik niteliği olmayan sorunlara sahip çıkmaları gerekir,” ifadelerini kullandı.