Bursa’nın Orhangazi ilçesinde faaliyet gösteren ve İnşaatlık kereste üretimi yapan bir tomruk kesim işletmecisi Metin Aksarı, sektörde yaşanan sıkıntılar ile ilgili konuştu.
İnşaatların en büyük ihtiyaç duyduğu kalemlerin başında gelen kerestenin ham maddesi olan tomruk üretiminde düşüş yaşandığını söyleyen Metin Aksarı, inşaatlardan gelen talebi karşılamak için aylık 500 TON civarında tomruk aldığını ancak son dönemlerde yaşanan kriz nedeniyle bu rakamın 150 TON’a düştüğünü söyledi.
Ormanlardan tomruk yeteri kadar gelmiyor peki sebebi ne ?
Ormanlardan tomruk kesen firmalar birçok bahane ile üretimi düşürdü, bunların başında kesilen tomrukların farklı alanlarda kullanılması. Örneğin kesilen bir tomruklar fabrikalara gidiyor, burada işlenen tomrukların büyük bir kısmı çeşitli ahşap ürünlerine dönüştürülüp iç piyasaya ve yabancı ülkelere ihracat ediliyor. Ancak duyuyoruz ki fabrikalar ellerinde ki ürünlerin fazlalığı nedeniyle tomruk talep etmiyor bu yüzden de ormanlardan tomruk kesen firmalar üretimi düşürüyor, buda inşaatlık kereste üretimi yapan bizim gibi firmaları zora sokuyor, çünkü bizim talep ettiğimiz tomruk onlar için az geliyor. Akaryakıt, işçilik gibi giderlerden dolayı üretimde düşüşe geçtiler ve yine bundan dolayı da aza düşen tomruk rakamları yükseldi, 1 TON tomrukun 3,5 BİN TL olan fiyatı şimdilerde 4 ile 5 bin TL arasında değişiyor.
Talep olsa da makinelerimiz boş duruyor
Biz tomruktan inşaatlık kereste yapan işletmeleriz, bizden çıkan keresteler inşaat firmalarına gidiyor bunu karşılamak için ayda 500 TON tomruk alıyorduk, şimdi alabildiğimiz en fazla 150 TON onuda zorla buluyoruz, onuda hemen 1 hafta içinde işleyip yolluyoruz geri kalan 3 hafta makinelerimiz boş duruyor, çalışanlarımıza maaş veremez hale geldik, tomruk çok olsa bu sorun ortadan kalkacak bunun için krizin çözülmesini istiyoruz” dedi.