PROFESÖR Doktor Tankut Öktem tarafından yapılan, uzun yıllar yıkılan Gemlik Belediyesi girişinde sergilenen ve daha sonra koruma altına alınan rölyef, düzenlenen törenle önümüzdeki aylarda Gemlik Belediyesi olarak hizmet vermeye başlayacak alışveriş merkezi girişine yerleştirildi. Rölyefin açılışında Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Gemlik Kent Konseyi yönetim kurulu üyeleri, Öktem’in ailesi, muhtarlar, meclis üyeleri ve çok sayıda Gemlikli katıldı.
Açılışta konuşan Tankut Öktem’in kızı Pınar Öktem Doğan, rölyefin seksenli yıllarda yapıldığını ve üzerinde bulunan yüzlerin, Tankut Öktem’in atölyesine gelen çevre halkının yüzleri olduğunu söyledi. Pınar Öktem şöyle konuştu: “Gemlik’te yıllarca sergilenen bu rölyef, bulunduğu yapının yıkılmasıyla atölyemizde koruma altına alındı. Belediye Başkanımız Mehmet Uğur Sertaslan bizleri ziyaret edip rölyefin tekrar Gemlik’e kazandırılması konusunu dile getirince hep birlikte olması gereken yer için arayışa geçtik. Bu gün İstanbul’a en yakın körfez olması açısından turizm açısından konumu çok değerli, sanayi bölgesi oluşundan dolayı ülkemize katkısı çok büyük olan, tarım ve balıkçılıkta üst sıralarda yer alan Gemlik, ülkemizin tarihinde önemli kişilere ev sahipliği yapmıştır. Sahip olduğumuz değerleri anladığımızda, gelecek günlere taşımak için kentimize çok daha büyük bir heyecanla sarılacağımıza kuşkumuz yok. Bu çalışmanın gerçekleştirilmesinde emeği olan herkese çok teşekkür ederim.”
BAŞKAN SERTASLAN: ÖKTEM’E VEFA BORCUMUZ VAR
Öktem’den sonra kürsüye gelen Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ise dünyanın pek çok yerinde eserleri bulunan Tankut Öktem’in, eski belediye binası yıkıldıktan sonra Gemlik’te sergilenen eserinin kalmadığını belirterek, rölyefin yeni yerine yerleştirilmesiyle ünlü heykeltıraşa karşı vefada bulunmayı amaçladıklarını söyledi. Başkan Sertaslan, açılışını yaptıkları rölyefin, Gemlik’in tarihine ilişkin önemli bilgiler verdiğine dikkat çekerek “rölyefi aldık ve belediye binamız olacak yapıya, Gemlik’in meydanına, başköşemize astık. Bu kentin, bir zamanlar farklı bir yer olduğunu görmesine olanak sağlayacak” dedi.
“KENTİMİZİ OTOMOBİL FABRİKASINA HAZIRLAYACAĞIZ”
Konuşmasında, Türkiye’nin yerli otomobilinin Gemlik’te yapılacak olmasından dolayı gurur duyduklarını dile getiren Başkan Sertaslan, “Gemlik’te 126 fabrikamız, dört limanımız, Türkiye’nin en gelişmiş illerine rakip olacak güçlü bir ekonomimiz var. Türkiye’nin ilk beş yüzüne giren beş fabrikamız var. Osmangazi Köprüsü, Çanakkale Köprüsü’nü yapan firma bizim sınırlarımızda. Çok güçlüyüz ve üzerine bir tane daha koyduk” dedi.
Gemlik Belediyesi olarak yerli otomobil konusunda fabrikanın ilçede olmasından büyük memnuniyet duyarak aynı zamanda büyük sorumluluklarının olduğunu kaydeden Başkan Sertaslan “Bütün bu memnuniyet yanında ciddi noktaları da inceliyoruz. Kentimizi bu süreçte iyi hazırlayamazsak problem yaşarız. İş arayan hemşerilerimizin kurulacak fabrikada çalışmasına olanak sağlamak için girişimlerimiz olacak. İnsanlarımızı hazırlamak istiyoruz. Gemlik’te yaşayan hiç kimse bu çalışmaya siyasi parti penceresinden bakmamalı. Siyasi kaygılarla kısır çekişmelerle vakit kaybedersek fabrika kurulduğu zaman içinde çıkılamaz bir durumla karşı karşıya gelebiliriz” şeklinde konuştu.
Gemlik Belediyesi ve Gemlik Kent Konseyi tarafından düzenlenen Aralık Ayı Kültür Etkinlikleri’nin son programı, Prof. Dr. Tankut Öktem’in hayatını konulana “Sıradışı Bir Usta” söyleşisi ile sona erdi. Asım Kocabıyık Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide Öktem’in diğer kızı Oylum Öktem babasının hayatını türküler, öyküler ve tango gösterisi eşliğinde katılımcılara anlattı.