Orhangazi’de başta zeytin olmak üzere bir çok tarım ürünü üreten çiftçiler son zamanlarda kara gübre kullanımına yöneldi. Alınan bilgiye göre gübre fiyatlarının artmasından kaynaklı çiftçiler bu yöntemi kullanmaya yönelirken, kara gübre diye tabir edilen hayvan gübresi hem maliyetleri azaltıyor hem üretimde verimi daha da arttıyor.
Tarımsal faaliyetlerdeki maliyet artışları; Orhangazi’deki çiftçileri kimyevi gübre yerine kara gübre kullanmaya yönlendiriyor.
Artan gübre fiyatlarına karşı arazilerinde kara gübre kullanmaya yönelen Orhangazili çiftçiler, hem maliyetleri azaltıyor hem sağlıklı ürün yetiştirmenin huzurunu yaşıyor. İlçede zeytin başta olmak üzere tarımsal faaliyetlerin en önemli gider kalemlerinden birisi olan kimyasal gübre fiyatlarının yüksek olmasından dolayı, üreticiler doğal olan hayvan gübresine yöneliyor.
Bursa’da çiftçiler kara gübre kullanmayı sevdi
Orhangazi’de zeytin üretimi yapan çiftçiler Kara gübre kullanımının her bakımdan yararlı ve avantajlı olduğuna dikkat çekerek “Bu alanda geriye dönüşe başladık. Önceleri kimyevi yapay gübre hiç yoktu, üreticiler olarak zeytin ağaçlarımızda kara gübre kullanırdık, zeytin üretimimiz daha verimli oluyordu tabi zamanla kullanımı kolay olduğu için yapay gübrelere yöneldik, ancak onunda fiyatı her geçen gün artınca bu sefer beden işçiliği daha fazla olan kara gübreye yönelmeye başladık. 1 römork kara gübre ortalama 1000 TL, 1 çuval kimyevi gübre 700 TL ile 1,500 TL arasında değişiyor. 1 römork hayvan gübresini yaklaşık 25 ağaca kadar yayabiliyoruz ve üretime daha verimli oluyor. Hayvan gübresini bulmakta zor olmuyor çevremizde çok sayıda çiftlik var onlarda bu gübreyi satarak hem temizlik yapıyorlar, hemde para kazanıyorlar, bizde zeytin ağaçlarımızda bunu kullanarak doğal yolla üretim yapmış oluyoruz’’ diyerek kara gübreye olan talebin artığını ifade ettiler.