Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Zirai Donun Vurduğu İznik’te İnceleme Yaptı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Zirai Don nedeniyle çiftçilerin büyük kayıp yaşadığı Bursa’nın İznik ilçesini ziyaret etti. Burada inceleme yapan Şemsi Bayraktar zirai don felaketinin vurduğu çiftçilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekerek, desteklerin ivedilikle sağlanması gerektiğini söyledi. Bayraktar, “Bir yıl sonra verilecek desteğin çiftçi için hiçbir anlamı kalmaz. Borç ertelemelerinde de bir yıllık süre kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Zirai

Don hasarının yaşandığı Sakarya’nın Pamukova ve Geyve ilçelerinde incelemelerde bulunan Bayraktar, ardından Bursa’nın önemli tarım merkezlerinden İznik’e geçerek zarar gören meyve bahçelerini gezdi ve çiftçilerle bir araya geldi.

İznik’teki çiftçilerle sohbet eden Bayraktar, kış ayının kurak geçtiğini, nisan yağmurlarının umut verdiğini ancak kısa sürdüğünü belirtti. Ardından gelen yoğun kar yağışı ve şiddetli don olayının çiftçileri perişan ettiğini vurgulayan Bayraktar, “3-4 gün boyunca bahçeler don gördü. Bu, son yıllarda hiç yaşanmamış bir olay. Hâlâ bazı bölgelerde don riski devam ediyor, bu da afetin boyutunu daha da büyütebilir” uyarısında bulundu.

“Sigorta Kapsamında Olmayan Üreticiler Büyük Mağduriyet Yaşayacak”

Tarım sektörünün doğal afetlere karşı kırılgan bir yapısı olduğuna dikkat çeken Bayraktar, dolu, don ve hortum gibi risklerin sıkça yaşandığını ifade etti. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM)’in önemine değinen Bayraktar, TARSİM’e kayıtlı çiftçi sayısının ve sigortalı alanların yetersiz olduğunu belirterek, primlerin yüksekliği nedeniyle birçok çiftçinin sigorta yaptıramadığını söyledi. Bayraktar, “TARSİM kapsamında olan üreticiler bir nebze olsun güvencede ancak sigortası olmayan çiftçilerimiz çok büyük mağduriyet yaşayacak. Bu çiftçilerimize devletin acil destek sağlaması gerekiyor” dedi.

“Borç Ertelemeleri Birkaç Yıla Yayılmalı ve Nakit Desteği Verilmeli”

Üreticilere yönelik desteklerin gecikmeden verilmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, “Eğer çiftçimize bu zor günlerinde destek olmazsak, tarımdan kopuş hızlanır ve gelecekte bu işi yapacak insan bulmakta zorlanırız. Gençlerimizi tarımda tutamayız. Şu anda 65 ilimizde don hasarı var ve çiftçilerimiz çok zor durumda. Destekler verilirken, bu ağaçların önemli bir kısmının gelecek yıl da ürün veremeyeceği göz önünde bulundurulmalı” şeklinde konuştu.

Banka borçlarının yapılandırılmasının da çiftçiler için hayati olduğunu belirten Bayraktar, “Pamukova ve Geyve’de gördüm ki bazı ağaçlar tamamen kurumuş durumda. Birçok ağaç gelecek yıl da meyve veremeyecek. Bu nedenle borç ertelemelerinde bir yıllık süre çiftçiyi kesinlikle memnun etmez. Bu ertelemeler birkaç yıla yayılmalı. Ayrıca üreticinin taze paraya ihtiyacı var. Mağdur çiftçilere yeni kredi imkanları sunulmalı ve bir fon oluşturularak nakit yardımı yapılmalı” çağrısında bulundu.

“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Çalışmaları Yeterli Değil, Hızlı ve Kapsamlı Destek Şart”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üretim maliyetlerinin karşılanmasına yönelik bir destek çalışması başlattığını hatırlatan Bayraktar, bu çalışmanın olumlu ancak yetersiz olduğunu dile getirdi. Bayraktar, “Çiftçinin acil yardıma ihtiyacı var. Destekler hızla ulaştırılmalı. Bir sene sonra verilecek desteğin hiçbir anlamı yok. SGK primleri de çiftçilerimiz için büyük bir yük oluşturuyor. Asgari ücretin artmasına itirazımız yok ancak SGK primlerindeki artış çiftçiyi ödeme güçlüğüyle karşı karşıya bırakıyor. Hazine’den SGK primlerinin düşürülmesi için destek bekliyoruz. SGK kapsamındaki çiftçi sayısı 500 binin altına düştü ve düşmeye de devam edecek” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, açıklamalarının ardından İznik’teki zarar gören meyve bahçelerindeki incelemelerine devam etti.