Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Zor Günler Geçiren Esnaf Acil Destek Bekliyor

Corona virüsü salgınında artan

Corona virüsü salgınında artan vaka ve ölüm sayılarının önlenmesi için uygulanmaya başlayan kısıtlamalar nedeniyle, 20 Kasım’dan bu yana birçok işletme kapalı durumda.Durum böyle olunca kazancı günlük gelire dayalı olan ve  faaliyeti tamamen durdurulan kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe, oyun salonları, lokaller ve çay bahçeleriyle halı saha işletmecileri şimdiden kara kara düşünmeye başladı.

Türkiye’de sayısı 2 milyonu aşan esnaf, kısıtlamalarla zora girerken destek talepleri de artıyor. Bu süreçte Tüm Türkiye’de olduğu gibi Orhangazi’li esnaflarda ne yapacaklarını kara kara düşünmeye başladı

Orhangazi’li bahse konu esnaflar ortak bir ağızdan yaptıkları “‘Nasıl geçineceğiz? Nasıl kira vereceğiz?’ diye olan tepkilerini hemen hemen hergün yenilerken ,yine işyerlerinin mal sahipleri kiralarını isteyince durum esnaflar için dahada zor bir hale dönüşmeye devam ediyor.Tepkilerini ‘’Ne zaman faaliyete başlayacağımız belli değil  Devletin bize destek olması gerekiyor. Kapalı olan esnafımız kirasını, elektriğini, suyunu, geçimini sağlayamıyor. Bugüne kadar devletimize vergi, sigorta, muhtasar ödedik. Devletimize sahip çıkmış insanlarız. Biz de şu anda destek bekliyoruz” diyerek acil destek beklediklerini dile getiriyorlar.

“Kahvelerin yeniden açılmasının da bir faydası olmadı”

Birçok işletme gibi kahvehanelerin kepengi de ilk kez inmiyor. Salgının başladığı Mart ayında kapanan kahvehanelerin, normalleşme süreciyle birlikte Haziran ayında tekrar açılmasının işlerini eski haline döndürmediğini ifade Orhangazi’li kahvehane işletmecileri  “Kahvehanelerde oyun oynanması yasaklandı. Bu yüzden açılmasının da hiçbir faydası olmadı esnafımıza. Kahvehanelere gelen insanlar oyun oynamak için geliyor. Bundan dolayı kahvehaneler iş yapamadı. Kirasını, elektriğini, suyunu, vergisini ödeyemedi. 30-40 tane çayla koca kahvehanenin masraflarını görmek mümkün değil” diye konuştular.

Ticaret Bakanı Pekcan’dan destek sözü

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 25 Kasım’da yaptığı açıklamada, esnafa destekle ilgili yeni bir çalışma başlattıklarını söyleyerek kira, elektrik, su, doğal gaz ödemeleri karşılığında belirlenecek miktarda hibe ödeme yardımında bulunulması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na talepte bulunduklarını kaydetmişti. Kırdı “Faturalar hiç durmadı zaten, devamlı kesiliyor. Kapalı kaldığımız önceki dönemde devlet, bizden üç ay boyunca belediyelerin çöp vergisi, katı atık bedeli gibi paraları da almayacağını belirtmişti. Kapalı olduğumuz dönemde 50 lira gelen su faturasından dahi 300-400 lira katı atık bedeli alınıyor. Bu esnafımızın belini bükmüştür. En küçük esnaf 150 liradan aşağı katı atık bedeli ödemiyor” dedi.belediyelerin çöp vergisi, katı atık bedeli gibi paraları da almayacağını belirtmişti. Kapalı olduğumuz dönemde 50 lira gelen su faturasından dahi 300-400 lira katı atık bedeli alınıyor. Bu esnafımızın belini bükmüştür. En küçük esnaf 150 liradan aşağı katı atık bedeli ödemiyor” dedi.