Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

PAZAR’IN ATEŞİNİ DÜŞEREK DÜZENLEME !

  Hükümetin üç yıldan

 

Hükümetin üç yıldan beri çalışmalarını sürdürdüğü Hal Yasası’na ilişkin taslakta sona gelindi. Buna göre, hallerde adeta ‘mafya’ diye nitelendirilen yapılanmalara son verilecek.Yeni çalışmaların daha da detaylandırılması gerektiğini söyleyen Orhangazi Esnaf Odası başkanı Turgay Durmuş ise bu konuda ilçe meslek odaları ve ziraat odaları ile ortak adım atılırsa sorunlar 6 ayda ortadan kalkar biz çalışmaya çözüm önerilerimiz ile hazırız dedi.

 

 

“NEREDEYSE BİR MAFYA DÜZENİ KURULMUŞ”

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlıkları yapılan Hal Yasası taslağında son rötuşlar yapıldı. Edinilen bilgilere göre taslak ile hallerde bir kişinin birden fazla işletmesi olmayacak. AK Parti kaynakları “Şu anda bakıyorsunuz, hallerde bir kişi birden fazla işletmesi var. Kardeşi, amcası aile boyu oraları işletiyorlar. Kimseye fırsat da vermiyorlar. Neredeyse bir mafya düzeni kurulmuş. Yeni taslak ile hallerde belli kişilerin kümelenmesine izin verilmeyecek” dedi.

 

ALTERNATİF HALLER KURULACAK

Büyükşehirlerde yeni alternatif haller kurulacak. İstanbul, Ankara, İzmir veya Bursa gibi illerde belediyelere yeni hal kurulması için hazine arazileri dahil, yeni alanlar verilecek. Bu haller kurulurken belediyelerin üzerindeki yükü hafifletmek için İller Bankası aracılığıyla mali kaynak aktarılacak.

‘’Turgay Durmuş :  6 Ayda Sorunlar Ortadan Kalkar’’

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Turgay Durmuş ‘’ Hükümetin pazarcı esnafının ve vatandaşın beklediği hal yasasını destekliyoruz, ancak bu daha da kapsamlı hale getirilmesi, özellikle ilçelerde yer alan esnaf odaları kooperatifler ve ziraat odaları ile ortak adım atılmalı, çünkü bir ilçe esnaf odası ile ziraat odası o ilçede kaç çiftçi var ne üretiyor ne kadar üretiyor hepsini biliyor, hepsinin listesi var , bunun takibini bizler yapabiliriz, yapmaya hazırız,  bu çalışma ile tarım ürünü yetiştiren çiftçiler için yeni haller kooperatifler kurulabilir ve orada sadece üreticilerin  satış yapması  sağlanır böylelikle aradaki komisyoncu kalkar  ayrıca pazarcı kendi ilçesindeki üreticiden ürünü alır nakliye gideri en aza iner  dolayısı ile vatandaşta pazarda uygun fiyatlar ile alışveriş yapar bu konu için bizlerin görüşlerine yer verilsin iddia ediyorum 6 ay içinde fiyatlar istenilen seviyelere iner’’ dedi.

ÜRETİCİYE VERGİ MUAFİYETİ

Taslak ile hallere ilişkin yeni kurallar belirlenirken, tedarik zincirinin kırılmaması için de tedbirler alınması da amaçlanıyor. Doğrudan üretici kooperatiflerine hallerde yer verilecek. İlk taslakta hallerin kapasitesinin yüzde 30’unun üretici birlik ve kooperatiflerine yer ayrılması öngörülüyordu. Bu oranın artabileceği değerlendiriliyor. Zincir marketlerin de artık doğrudan tarladan değil, hallerden mal alması sağlanacak. Hallerdeki üreticilerin ürünlerinin satışında bazı muafiyetler ve teşvikler getirilmesi de gündemde. AK Parti kurmayları, “Mesela KDV alınmayabilir üreticiden. Bu konular çalışılıyor” dedi.

BELEDİYENİN AĞIRLIĞI ARTACAK

Taslak ile hal yönetimleri de yeniden şekillendirilecek. Yönetimlerde belediyelerin ağırlığı artacak. Özellikle belediyelerin denetim yetkisine yönelik yeni adımlar atılacak.