Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
thumbnail-19-MAYIS-160x600

Bursa’ya hızlı tren müjdesi gelmişti: İşte son durumu…

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Modern Yapı Topluluğu’nun düzenlediği InnoCon’25 Yapı Zirvesi’nde Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Hızlı Tren Hattı konuşuldu.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Modern Yapı Topluluğu'nun düzenlediği InnoCon'25 Yapı

nnoCon’25 Yapı Zirvesi, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Modern Yapı Topluluğu’nun düzenlediği ve yapı sektörünün önde gelen isimlerinin öğrencilerle yer aldığı bir zirve olarak her yıl düzenlenmektedir. Zirvenin ikinci ve son gününde Harita ve Etüd Müdürü Özcan Geçim, Bursa’da yapımına 2012 yılında başlanan ve günümüzde de devam eden Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Hızlı Tren Hattı hakkında BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da sunum gerçekleştiriyor.

“TOPLAM 2217 ÇALIŞANIMIZ VE 553 EKİPMANIMIZ MEVCUT”

 

Yüksek Hızlı Tren Hattı projesinde çalışan işçiler ve kullanılan ekipmanlar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Geçim, “Proje çok büyük. Mühendislerimiz, mimarlarımız, işçilerimiz mevcut. Şu anda toplam 2217 çalışanımız mevut. Proje büyüklüğü sebebiyle çok ekipmanımız var. 118 kamyon, 50 ekskavatör, 6 vinç, 34 beton pompası, 33 kırıcı, 14 yeraltı delici ve 298 diğer olmak üzere toplam 553 ekipman kullanıyoruz” dedi.

“BURSAGAR’A ERİŞİM KOLAY OLACAK”

Bursa Yüksek Hızlı Tren Garı hakkında konuşan Geçim, “Bursa Gar proje çalışmamız Nilüfer’in Balat ilçesinde.  Emek-Bursa Şehir Hastanesi hafif raylı sistem çalışması var biliyorsunuz. İnsanlar hafif raylı sistemle BursaGar’a erişim sağlayabilecek. Kestel’de oturan bir vatandaş metroyla BursaGar’a ulaşım sağlayabilecek. Uzay çatı şeklinde bir tasarımımız var. Osmanlı mimarisini sütunlarda yansıtan bir görseli var” şeklinde açıkladı.

“TÜNEL ÇALIŞMALARI MEŞAKKATLİ OLUYOR”

Geçim, “Güzergahın Osmaneli’nden Yenişehir’e kadar olan bölümünde arazi çok dalgalı. O yüzden yaklaşık 15 km yakın 10 tünelimiz var. Zorlu arazi koşullarından geçiyoruz. 23. Kmden sonra ovadan geçiyor. Tünel çalışmaları meşakkatli bir çalışma. Zahmetli ve uzun süreç gerektiren işler. Zemin koşulları ne kadar kötüyse bizim yapacağımız inşaat çalışmaları zaman olarak ileri atıyor. Bu tür otoyol ve hızlı tren projelerine girmeden tünel inşaatlarına öncelik vererek başlıyoruz. Günde yaklaşık zemine göre değişmesiyle birlikte bir tünel tek taraftan 2 metre civarında ilerleme kazı, beton ve destekleme sistemiyle ilerliyor” dedi.

“ZOR DURUMLARDA TAHLİYE İÇİN ŞARTLAR OLUŞTURUYORUZ”

Hızlı tren hattında olası mahsur kalma durumları için gerçekleştirdikleri projelerden bahseden Geçim, “8-10 km uzun tünellerimizde de insanlarımızın mahsur kalması gibi durumlar oluştuğunda tahliyesi için şartlar oluşturuyoruz. Geçiş ve kaçış tünellerimizi oluşturuyoruz. Farklı durumlar oluştuğunda insanlara tahliye için kaçış tünellerini tamamlıyoruz. Kesim 3’te Karacabey’de TBM metoduyla yaptığımız tünel, segmentler dışarda üretilip bir ring oluşturup 4-5 metre şeklinde ilerlediğimiz TBM projesi var” ifadelerini kullandı.

“ÇEVRE BİRİMİMİZLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ”

Geçim, “Bir hizmet yapıyoruz fakat bu hizmetin doğa ve insanlara zarar vermeden çevreye duyarlı olarak yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda ciddi emek sarf ediyoruz. Biyolojik dengeyi bozmamak adına çevre birimimiz var. Bu personelle birlikte çevreye zarar vermeyecek şekilde seçimler yaparak değerlendirme yaparak inşaat aşamalarına geçmeye çalışıyoruz. Etkileşim olarak yerleşim yerlerinde gürültü ve titreşimlerin insanları rahatsız etmeyecek şekilde üstyapıyla ilgili tedbirler alıyoruz. Özel kaidelerle yerleşim yerlerinde dikkat ediyoruz. Değerlendirilmesi gereken bir konu. Bu çok kapsamlı bir proje” açıklamalarıyla Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın çevreye duyarlı olması için de çaba sarf ettiklerine değindi.