Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
thumbnail-120x600

Orhangazi’ye ‘FRİT FONU’ ile yapılan anaokulu hangi öğrencilere hizmet verecek?

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde, Kayıtlı istihdam yaratma projesi kapsamında ‘AB’nin Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklara Desteği’ (FRIT) fonu ile yapımına başlanan ana okulu binasında inşaat çalışmaları sürüyor. 2025 yılı içinde tamamlanması hedeflenen okul 6 derslikten oluşacak. Ortaya, söz konusu okulların sadece mültecilere hizmet vereceği iddiaları atılırken, Milli eğitim bakanlığı ve proje ekibi tarafından yapılan açıklamalarda okullarda ayrım yapmadan tüm çocukların eğitim göreceği ifade edildi.

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde, Kayıtlı

AB’nin Türkiye’deki mülteci meselesine yanıtının bir parçası olarak, 29 Kasım 2015’te üzerinde anlaşmaya varılan AB-Türkiye Ortak Eylem Planı’nın ve 18 Mart 2016 tarihli AB-Türkiye Bildirisi uygulanmasını desteklemek amacıyla AB’nin Türkiye’deki Mülteciler için Yardım Programı (FRIT) 2016 yılında kuruldu.

’19 ilde toplamda 410 okul inşa edilecek’ 

Bu Program dahilinde ise Türkiye’de  ‘KAYITLI İSTİHDAM YARATMA PROJESİ’ kapsamında 19 ilde 410 okul inşa edilecek olurken,  AB’nin Türkiye’deki Mülteciler için Yardım Programı (FRIT) ‘in destek fonuyla desteklenen çalışmalardan birisi de Bursa’nın Orhangazi ilçesinde inşası devam eden 6 derslik anaokulu.

Arapzade Mahallesinde geçtiğimiz aylarda yapımına başlanan ana okulu binasında çalışmalar devam ederken, Orhangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şanlıtürk, okul inşaatını ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve şantiye yetkililerinden bilgi aldı.

Bakanlık ;  ‘tüm öğrencilere hizmet verecek’

Daha önceleri farklı şehirlerde yapımı devam eden okullar ile ilgili ortaya atılan, söz konusu okullarda sadece mülteci çocuklarının eğitim göreceği iddiaları üzerine Milli Eğitim Bakanlığı da inşa edilen okulların tamamının devlet okulu olduğunu, sadece yabancı uyruklu çocuklar için değil, tüm çocuklar için yapıldığını açıkladı. Okullar tamamlandığında milli eğitim müdürlüklerine teslim ediliyor ve bölgede yaşayan tüm öğrencilerin hizmetine sunuluyor.

Okullar “Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I, II & III ve Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri” kapsamında inşa ediliyor. Bu projeler Avrupa Birliği finansal desteği ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanıyor. Projeler kapsamında AB’den 575 milyon euro kaynak sağlanmış. Projeler AB Yardım Programı (FRIT) fonu, Alman Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası aracılığıyla finanse ediliyor.

Proje ekibi ;  ‘bir ayrım söz konusu değil’

Projenin iletişim ekibi  proje hakkında detaylı bilgi paylaştı. Proje ile Suriye krizi sonrasında göçe bağlı olarak eğitim hizmetlerine oluşan talep artışını yeni okullar inşa ederek karşılamanın amaçlandığının altı çiziliyor. Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yatırım bölgelerinde bulunan tüm çocukların imkanlarına erişebilmesi ve eğitim altyapısının geliştirilmesi amaçlandığı vurgulanıyor. Okulların tamamı devlet okulu, herhangi bir ayrım gözetmeden inşa edilen bölgede ikamet eden tüm çocukların kullanımına açık olacak. Dolayısıyla bir ayrım söz konusu değil; okullar bir zümre, etnik köken, mülteci grubunun kullanımı için yapılmıyor.