Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ortaköy Mahallesindeki 1000 Yıllık Tarihi Hamam Araştırılmayı Bekliyor

Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı

Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Ortaköy mahallesinde bulunan ve defineciler tarafından büyük tahribatlara uğrasa da ayakta kalmayı başarabilen  hamamın tarihinin  Osmanlı devleti öncesinde dayandığı  ve çok eski  yıllarda çevrede bulunan Kervansaraylara konaklamak için gelen çoğunlukta din, devlet adamları ile askeri komutanlar tarafından kullanıldığı ortaya çıktı.

Bursa’nın birçok bölgesinde yüzyıllar boyunca var olmuş medeniyetlere ait  tarihi kalıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor.

 

 ‘’Yok Olmadan Koruma Altına Alınmalı’’

Ortaköy’de bulunan tarihi hamam ile ilgili yaptığı araştırmaları  paylaşan araştırmacı tarihçi İlhan Erdem ‘’ Bin Yıllık bu yapının bir an önce koruma altına alınmasını ve turizme kazandırılması gerektiğini ifade ederek , ‘’Ortaköy’de bulunan hamam tarihten günümüze gelebilen nadir yapılardan biridir ve muhakkak koruma altına alınmalıdır ’’ dedi.

‘’Hamam Çevresinde Kervansaray Ve Ticaret Merkezi Vardı’’

Bölgede Hristiyan devletlerinin hüküm sürdüğü  dönemlerde Ortaköy’de  bir kervansaray ‘ın olduğunu söyleyen ve hamam hakkında uzun zamandır araştırma yapan  tarihçi  araştırmacı İlhan Erdem , tarihe ışık tutacak bu yapının Tarihi ipekyolu üzerinde ve  ticaret   merkezini  içinde bulunduran köy’de olması sebebiyle  çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamış olduğu gerçeğini  ortaya çıkardığını ‘’ ifade etti.

‘’Yeni bulunan bilgiler ışığında bölgemizin aslında çok işlek bir hac ve ticaret yolu olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır’’

Tarih araştırmacısı İlhan Erdem ‘’ özellikle İznik’te toplanan Hristiyan dünyasının   incili burada dörde indirdiğine dikkat çekerek ;

‘’Geçen yıl Rus arşivinde bulduğum resimlerinde gösterdiği ve yine geçen sene bulduğum seyahatnamelerin ışığında ilçemiz jeopolitik bir öneme sahiptir.

Hatta İstanbul’da ki Osmanlı saraylarının posta kervanları bir dönem ilçemizden geçmiştir. Hatta tarihi hamamın olduğu Ortaköy  yakınlarından geçmekte olan Roma imparatorluğunun bir ulak yolu bulunmaktadır. Ancak bahse konu köydeki yapının etrafındaki temeller bu Kervansaray tezimi desteklemektedir. Hatta köyün alt kısımlarından tünellerin geçtiğini çoğu eski insanlardan dinlemişimdir.

Tarihi hamamın bulunduğu Ortaköy’ün yakın tarihte bilinen yerleşimcileri Ermenilerdir. Tehcire kadar Ermenilerin yaşadığı köye tehcirden sonra Türk göçmenleri yerleştirildi. Kuruluş itibariyle Erken Osmanlı dönemine uzanan bir geçmişi olsa da köyün sınırları içinde Kanuni dönemine ait kalıntılar ve mezar taşlarına da rastlanılmıştır.

Ortaköy Hamamının tarihine gelecek olursak hamam ve yakınlarında bir kitabeye rastlayamadık. Kitabe olmaması akıllara dönem soygunu yediğini getirmektedir.  Yalova Üniversitesi araştırma görevlisi Sayın Cihan Yalvar hocamın Yalova ve çevre tarihi için bulduğu bulgularında ışığında Ortaköy Kervansarayının ve Hamamın yaşıda ortaya çıkmaktadır. Hamamın içindeki süslemeye bakacak olursak erken bizans süslemelerine benzemesi hasebiyle 717 tarihi civarları olduğunu düşünmekteyim.Kesin bilgi için Ortaköy hamamının konunun uzmanları tarafından araştırılması gerektiğini düşünüyorum. İznik müze müdürlüğü ve kültür bakanlığının harekete geçmesi gerekmektedir. Çeşitli dönemlerde bu gibi yerlerin soygun yediklerini göz önünde bulundurur isek hamamdaki süslemenin bir fotoğraflanması belge açısından bir kazanınımdır. Şahsen ben akademik yayında çıkan bilgilerin hepsine katılmıyorum çünkü gün geçtikçe tarihi bilgiler buluyoruz. Akademik araştırmalar ve çeviriler çıktıkça tarihimiz aydınlanıyor.’’dedi.